Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

"Policejní pohádky" na Opavsku

Opavsko - první čtení proběhlo v preventivním centru 

Nová publikace pohádek, která byla na konci loňského roku vydána Krajským ředitelstvím policie Moravskoslezského kraje, byla poprvé představena pedagogům a dětem z mateřských škol Holasovice a Loděnice. Ve čtvrtek 5. února 2015 v dopoledních hodinách nás v preventivním centru navštívili, aby si nejen jednu z pohádek poslechli, ale také si knihu „Policejní pohádky“ s sebou odvezli.
 
Policejní pohádky - úvodV úvodu jsme se od dětí dozvěděli, že pohádky mají opravdu rády a většinou znají ty o princeznách, rytířích, loupežnících, čertech a jim podobných bytostech. Policejní pohádky mají také vždy dobrý konec, ale žádné pohádkové bytosti se v nich neobjevují. Jsou napsány o životních rizicích, se kterými se děti mohou setkat. Malým posluchačům byl představen hlavní hrdina, policista Honzík i jeho kamarád soudce, spravedlivý Přemysl. Pohádka, kterou jsme si přečetli, byla „O statečném policistovi Honzíkovi“. Vypráví o nebezpečné řece, na které je splav a hrozí zde utonutí. V pohádce se jedno z dětí, které se snaží po hraně splavu přejít, málem utopí. Vše ale dobře dopadne a policista Honzík chlapce zachrání. Děti příběh, který byl napsaný podle skutečné události, zaujal a zapamatovaly si, že řeka může být velice nebezpečná, zvláště tam, kde je jez. Samy potvrdily, že se do něj rozhodně nesmí vstupovat. Po čtení jsme našim malým návštěvníkům představili práci policistů z nejrůznějších služeb, jako například pořádkové policie, kynologie a dalších. Ukázali jsme jim, že policista po vykradení bytu nebo domu musí zajišťovat nejrůznější stopy, mezi které může patřit i otisk prstu. Ten jsme si nakonec s dětmi udělali i prakticky a každé dítě si nakonec odneslo svůj otisk prstu domů i s policejní omalovánkou a pastelkami.
 
Knihu nelze koupit. Zdarma ji však mohou získat zástupci škol. Vyzvednout ji lze na pracovišti skupiny tisku a prevence při územním odboru Opava po předchozí telefonické domluvě na mobilním čísle 727 942 674. Druhou možností, jak publikaci získat, je účast na výše uvedené besedě s dětmi v preventivním centru. Součástí knihy je i CD s jednotlivými pohádkami, které čtou samotní policisté i soudce.
 
 Policejní pohádky - zajišťování stop
Policejní pohádky - otisk prstu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
    nprap. Bc. Pavla Welnová
             vrchní inspektor
skupina tisku a prevence Opava
 
 Opava 6. února 2015
 
 
 
Tiskovou zprávu Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, oddělení tisku a prevence Ostrava k publikaci „Policejní pohádky“ ze dne 22. prosince 2014 naleznete zde.

_______________________________________________________________________________

Pohádky na Opavsku v médiích:

Opavský a Hlučínský deník

vytisknout  e-mailem