Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

„Policejní pohádky…“

MS kraj - dětem na příměstském táboře policisté také četli Policejní pohádky 

Jak se vyhnout nejen prázdninovým nástrahám připomněli dětem na jednom z příměstských táborů v Ostravě moravskoslezští preventisté také prostřednictvím osvědčené publikace Policejní pohádky. Děti prvního stupně základní školy se zájmem poslouchaly příběh O statečném policistovi Honzíkovi a zopakovaly si, jak se bezpečně chovat při pohybu u řeky. Při čtení dalšího příběhu Proč cesta není hřiště, se mezi posluchači rozhostilo naprosté ticho, když preventistka četla část popisující následky nesprávného pohybu dětí po silnici a zdůraznila, že k hrám je nutno volit prostory mimo cestu a že hra na silnici může být i velmi nebezpečná. Po přečtení každého příběhu si děti vyslechly poučení spravedlivého Přemysla a nově nabyté informace si zopakovaly také díky otázkám v závěru každého textu. Pozornost posluchačů byla evidentní, po každé z otázek se zvedl doslova les rukou a děti reagovaly se zájmem.

Nicméně správné návyky si pak mohou děti připomínat i při hře, neboť posluchači získali pexesa i omalovánky Policejních pohádek. Policista Honzík a soudce spravedlivý Přemysl děti v Moravskoslezském kraji zcela přirozenou formou, prostřednictvím příběhu, seznamují s možnostmi, jak se bezpečně chovat v rozličných kritických situacích.

Odměnou dětem za skvělou atmosféru byla bezpochyby i prezentace moravskoslezských služebních kynologů se služebními psy. Děti nadšeně reagovaly na výkony kynologických týmů, když kolegové představili, co už umí desetiměsíční štěně Cris nebo naopak osmiletý služební pes Nero. Ukázky poslušnosti i obrany služebních psů sklidily nadšený potlesk i četné ohlasy dětí, neboť své zážitky, postřehy sdělovaly jedno přes druhé.

Závěrem je vhodné doplnit, že kniha moravskoslezské policie Policejní pohádky obsahuje 16 příběhů i CD s načtenými pohádkami. V knize děti sice nenaleznou tradiční pohádky o princeznách, dracích či rytířích, ale naopak příběhy z obyčejného života. Některé z příběhů byly dokonce inspirovány konkrétními případy. Dětmi oblíbené (dle reakcí pedagogů) jsou příběhy – O statečném policistovi Honzíkovi, Jak Frantík a Terezka zkoušeli tatínkovo víno nebo Jak droga zatemnila Petříkovi mysl. Základní zásady bezpečného chování se děti dozví i v dalších příbězích - O ztracené Jitce, Jak Jaromírovi ubližovali špatní kamarádi a jak ho Oldřich zachránil, Proč cesta není hřiště nebo Jak Magdaléna našla injekční stříkačku a co z toho nakonec bylo atd. Ke vzdělávání nejmenších dětí je publikace moravskoslezské policie Policejních pohádek využívána od roku 2014, nutno říci s velmi pozitivními ohlasy pedagogů, rodičů i prarodičů.

Před námi je začátek nového školního roku, proto lze zopakovat, že pedagogové z Moravskoslezského kraje mohou nejen tuto didaktickou pomůcku získat pro výuku v případě zájmu zasláním požadavku na email krpt.prevence@pcr.cz. Další informace k projektům či pomůckám, užívaným moravskoslezskými preventisty ke vzdělávání dětí, naleznou zájemci na webu moravskoslezské policie.

mjr. Mgr. Gabriela Pokorná
oddělení prevence
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
28. 7. 2020

                                                                                                                                                                                     

                                                   

Odkazy do noveho okna

Příměstský tábor I

Příměstský tábor I 

Detailní náhled

Příměstský tábor II

Příměstský tábor II 

Detailní náhled

Příměstský tábor III

Příměstský tábor III 

Detailní náhled

Příměstský tábor IV

Příměstský tábor IV 

Detailní náhled

Příměstský tábor VI

Příměstský tábor VI 

Detailní náhled

Příměstský tábot V

Příměstský tábot V 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem