Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Policejní kontroly na hřbitovech

KLADENSKO – Pravidelná preventivní kontrolní činnost na pietních místech Kladenska. 

V průběhu týdnů na přelomu měsíců říjen a listopad 2020  pracovnice oddělení tisku a prevence ve spolupráci s policisty oddělení hlídkové služby a obvodních oddělení provádí pravidelnou preventivní kontrolní činnost na vytipovaných hřbitovech po celém území kladenského okresu.

Preventivně bezpečnostní akce je zaměřena na kontroly hrobů na hřbitovech a přilehlých prostranství. V rámci této kontrolní činnosti policisté vždy zkontrolují  několik desítek hřbitovů, a to nejen v denních hodinách, ale také v nočním čase a na některých hřbitovech i opakovaně. Policisté monitorují pietní místa nejen v před dušičkovém období, ale i po dni Památky zesnulých, kdy je na většinu hrobů umístěna květinová výzdoba, ale i další okrasné předměty.

Policejní hlídky v rámci preventivně kontrolních akcí oslovují přítomné  občany na  hřbitovech a předávají jim informace a letáky s preventivní tématikou. Jedním z doporučení pro občany je upozornění na pořízení   fotodokumentace svých hrobů pro případ, kdyby došlo k poškození nebo zcizení věcí z hrobu. V současné době jsou pachatelé nevyzpytatelní a kromě květin, věnců a svícnů se dost často zaměřují na funerální architekturu, jakou jsou například  části hrobek a náhrobků a nebo okrasné sošky, či kovové předměty. Při  krádeži nebo poškození bývá tato fotodokumentace velkým pomocníkem při vypátrání odcizených věcí s funerální architekturou.

Dalším upozorněním pro občany  je, aby si při odchodu k hrobům řádně zabezpečili svá vozidla a především v nich neponechávali žádné cenné věci, neboť zvýšený počet návštěvníků na těchto pietních místech mnohdy  přiláká nenechavé zloděje, kteří umí využít i malou chvilku nepozornosti a vloupat se do vozidla, které svým obsahem upoutá pozornost.

Kladenští policisté budou v těchto kontrolách nadále pokračovat i v dalších měsících. Občané policejní hlídky při preventivní kontrolní činnosti na hřbitovech vítají vždy s kladným ohlasem.

Policie dále upozorňuje řidiče i na zesílený provoz na pozemních komunikacích, který bývá každoročně  nejhustější v době víkendových dní  v čase Památky zesnulých.  Všichni řidiči by měli usedat za volant odpočatí a  dbát pravidel silničního provozu.  Je velmi důležité, aby byli řidiči vzájemně ohleduplní  a neohrožovali provoz na pozemních komunikacích nebezpečnou a riskantní jízdou.

nprap. Jana Šteinerová
tisková mluvčí
P ČR Kladno
23. října 2020

Odkazy do noveho okna

Kontrolní činnost na hřbitovech

Hřbitov v Kamenných Žehrovicích 

Detailní náhled

Kontrolní činnost na hřbitovech

Kontrola hrobů 

Detailní náhled

Kontrolní činnost na hřbitovech

Hřbitov v Kladně Rozdělov 

Detailní náhled

Kontrolní činnost hřbitova ve Smečně

Kontrolní činnost hřbitova ve Smečně 

Detailní náhled

Umístění informačních letáků na smečenském hřbitově

Umístění informačních letáků na smečensk... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem