Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Policejní fenka Wendy vypátrala dva muže, kteří odešli po havárii od vozidla

BENEŠOVSKO - K havárii došlo v obci Mezno na Benešovsku. 

Benešovští policisté vyjížděli v neděli 12. prosince 2021 k havárii osobního vozidla, která se stala v půl 5 ráno na silnici I/3 ze směru od Prahy na Tábor v obci Mezno.

Tam před začátkem dálnice D3 nepřizpůsobil řidič vozidla Volkswagen Golf rychlost jízdy stavu a povaze vozovky a v levotočivé zatáčce strhnul řízení vlevo, vyjel mimo vozovku a tam narazil do plastového patníku. Následně se ještě vozidlo několikrát převrátilo přes střechu.

Policisté u řidiče cizí státní příslušnosti provedli orientační dechovou zkoušku, která vyšla s negativním výsledkem. Ve vozidle s ním cestovaly ještě čtyři další osoby, taktéž cizinci. Řidič byl společně s jedním spolujezdcem lehce zraněn, proto byli oba převezeni k ošetření do benešovské nemocnice.

Ostatní tři spolujezdci neutrpěli žádná zranění. Dva z nich po havárii odešli neznámo kam, aniž by vyčkali do příjezdu policistů nebo zdravotnické záchranné služby. Nikdo v tu dobu tedy nevěděl, zda tito dva muži nejsou zranění.

Proto byl na místo vyslán i psovod prap. David Starec se svým služebním psem - fenkou Wendy, kteří se ještě s hlídkou policistů z OOP Votice vydali propátrat okolí s cílem tyto dva muže nalézt a přesvědčit se o tom, že při havárii neutrpěli zranění nebo naopak nemají jiný důvod, proč na místě na policisty nepočkali.

Fenka Wendy neměla úplně lehký úkol, ale podařilo se jí muže vystopovat, a to na skoro kilometr vzdálené benzinové čerpací stanici.
Wendy zachytila pachovou stopu, po které se vydala po krajnici dálnice směrem na Tábor, následně odbočila k odstavnému parkovišti, kde byly vidět i stopy ve sněhu. Dále pokračovala na druhou stranu dálnice a skoro po kilometrové cestě vypátrala společně s policisty dva muže, kteří se nacházeli u benzinové čerpací stanice. 

Následně byli tito muži ztotožněni a policisté zjistili, že jsou na území republiky legálně a nemají žádný policejní záznam. Po havárii byli muži v šoku a i vzhledem k tomu, že se jedná o cizince, nevěděli kde se nacházejí. Zranění neutrpěli žádná, pouze byli z celé události otřesení a zmatení.

Policisté a služební fenka Wendy tak odvedli velmi dobrou práci při pátrání po těchto dvou mužích.

por. Ing. Bc. Barbora Schneeweissová
tisková mluvčí
21. prosince 2021

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem