Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Policejní akce „CHRONOS“

V průběhu včerejšího dne pátrali policisté po hledaných osobách, kradených věcech a řešili delikty v silniční dopravě. 

Samotná policejní akce začala nedlouho po poledni, kdy se policisté čtvrtého policejního obvodu vydali do bazarů, zastaváren a provozoven sběrných surovin ve svém teritoriu. Zde pátrali po odcizených věcech, či věcech, se kterými mohla být spáchána trestná činnost. Svou pozornost policisté také věnovali administrativě, kterou jsou provozovatelé povinni vést.

V podvečer pak následovaly kontroly míst, kde se vyskytují osoby s nevyřešenou bytovou situací a kontroly ubytoven. Na těchto místech policisté pátrali po hledaných či pohřešovaných osobách.

V obou těchto částech akce policisté ze čtyřky nezjistili žádné protiprávní jednání, tedy v bazarech, zastavárnách a sběrnách nenašli žádnou věc, která by byla takzvaně závadová. Stejně tak „nenarazili“ na žádnou osobu, která by byla z policejního hlediska pro muže zákona jakkoliv zajímavá.

Byť měla akce v tomto směru, dá se říci nulový výsledek, je to jak pro policisty, tak pro občany v těchto lokalitách pozitivní zpráva. Svědčí to totiž o tom, že předchozí, průběžně prováděné kontroly, kterým se policisté věnují po celý rok, mají svůj smysl a výsledek.

Ve večerních a pozdních nočních hodinách pak následovala dopravní uzávěra, kterou policisté provedli na Jižní spojce u Barrandovského mostu. Zde, jak ve směru na Prahu 5, tak na Prahu 9, prováděli kontroly projíždějících vozidel, u kterých zjišťovali jejich technický stav a také například to, zda jsou v plné šíři vybavena věcmi předepsanými zákonem.

Stejnou měrou věnovali policisté pozornost i řidičům těchto vozidel. U těch se zaměřili na kontrolu toho, zda mají u sebe všechny předepsané doklady a zda za volant neusedli pod vlivem alkoholu, nebo drog. I na tomto místě probíhalo pátrání jak po hledaných osobách, tak věcech pocházejících z trestné činnosti.

Navíc na tomto stanovišti nebyli policisté sami. Přítomni byli také strážníci „taxitýmu“ Městské policie hlavního města Prahy, kolegové z Celní zprávy ČR a pracovníci Magistrátu hlavního města Prahy.

Proto zevrubnou kontrolou prošli nejen běžní řidiči osobních vozidel, ale také řidič taxíků a nákladních aut.

U taxikářů strážníci a úředníci magistrátu zjišťovali, zda splňují veškeré zákonem stanovené podmínky pro výkon svého povolání. Ve valné většině bylo vše buď úplně v pořádku, nebo byly zjištěny drobné nedostatky administrativního charakteru. Jeden z taxikářů měl ale tolik prohřešků, že mu byla přímo na místě uložena desetitisícová kauce pro následné správní řízení

Celníky pak zajímalo, zda především dodávková a nákladní auta nepřeváží přes Českou republiku zboží takzvaně na černo. Při tom také zjišťovali, zda kontrolovaní řidič nemají nějaký ten rest v podobě nezaplacené pokuty. V tomto směru od hříšníků „dovybrali“ částku v řádu několika tisíc korun.

Výsledkem akce je 1575 zkontrolovaných osob, 1262 aut, 24 squatů a ubytoven a 33 bazarů, zastaváren a provozoven sběrných surovin.

Při kontrolách policisté odhalili sedm řidičů, kteří jsou pro řízení pod vlivem alkoholu, nebo omamných a psychotropních látek podezřelí z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Ze stejného deliktu, avšak v přestupkové rovině je podezřelých dalších sedm řidičů. Ve 121 případech policisté zjistili takzvaně ostatní přestupky, tedy že například vozidlo nesplňovalo technické podmínky pro provoz na pozemních komunikacích, nebo že řidič u sebe neměl předepsané doklady. Za tyto delikty policisté uložili 94 řidičům pokuty v celkové výši 42.300,- Kč, zbylých 27 oznámili úředníkům Magistrátu hlavního města Prahy do správního řízení. Ve dvou případech skončili osoby na policejní služebně pro podezření z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí, kdy například nerespektovaly vyslovený zákaz řízení motorových vozidel, nebo rozhodnutí o správním vyhoštění.

por. Mgr. Tomáš Hulan 26. 11. 2016

vytisknout  e-mailem