Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Zpravodajství - archiv

  Zpravodajství do 30.10.2009
 
30. 10. 2009
Vloupání do rekreačních chatek
V minulém měsíci došlo na Machovsku k několika krádežím vloupáním. Pachatelé se zaměřují především na starožitné předměty.  Pachateli v případě dopadení hrozí trest odnětí svobody nebo peněžitý trest.
Policisté zvýšili dohled u vytipovaných objektů, a přitom  intenzivně pátrají po pachatelích. Zároveň prosí občany, kteří by mohli podat jakoukoli informaci k osobě pachatele, aby tak učinili na Obvodním oddělení v Polici Nad Metují nebo na bezplatnou linku 158.
pprap. Jiří Sýkora
19. 10. 2009
Připravte své auto na zimu, je nejvyšší čas
Dobrá příprava automobilu na zimu snižuje riziko dopravních nehod a prodlužuje jeho životnost, a proto by měla začít podstatně dříve než s příchodem mrazíků. A na co se před zimou zaměřit, co je nejdůležitější?
Především montáž zimních pneumatik, přeměření účinnosti brzd, kontrola chladící soustavy, dolití nemrznoucí směsi, kontrola autobaterie, kontrola oleje, výměna starších žhavicích svíček u dieselových motorů a kontrola funkce všech světel a stavu náhradních žárovek.
V zimní výbavě automobilu by neměly chybět sněhové řetězy, škrabka na odstranění ledu ze skel automobilu, rozmrazovač zámků, nemrznoucí kapalina a smetáček na odklizení sněhu.
 
Jste připraveni na zimu?
Zkontrolujte si, zda máte:
•    zimní pneumatiky se vzorkem hlubokým alespoň 4 mm,
•    celoobvodové řetězy, "padnoucí" právě vašim pneumatikám,
•    chladicí kapalinu nemrznoucí do –25° C,
•    nemrznoucí kapalinu v ostřikovačích,
•    svíčky, které nemají za sebou více než 15 000 km,
•    doplněný a plně dobitý akumulátor s čistými kontakty,
•    překontrolovanou elektrickou instalaci,
•    škrabku na led,
•    smetáček a lopatu na sníh,
•    pomocné startovací kabely,
•    rozmrazovač na zámky (v kapse, ne ve voze),
•    gumové podlážky, které mohou posloužit i pro nouzový rozjezd,
•    staré noviny pod podlážkami (dobře sají vlhkost).
značka.bmpznačka
 
Dopravní značka – zimní výbava 
Od 1. listopadu 2008 se řidiči na některých silnicích našeho kopcovitého kraje setkávají s dopravní značkou "Zimní výbava". Užití komunikace označené touto dopravní značkou je možné pouze se zimní výbavou, především zimními pneumatikami.

* Co je to dopravní značka "Zimní výbava"?  Dopravní značky "Zimní výbava" a "Zimní výbava-konec" jsou dopravní značky, které platí od 1.7.2008. Označují úseky pozemní komunikace, na kterých je povinnost mít vozidlo kategorie M a N vybaveno pro provoz za zimních povětrnostních podmínek z hlediska použitých pneumatik.
* Co přikazuje tato nová dopravní značka?   Dopravní značka "Zimní výbava" přikazuje řidiči motorového vozidla pokračovat v jízdě jen za použití zimních pneumatik. A to na všech kolech (u vozidel do 3 500 kg včetně) nebo pouze na hnaných kolech (u vozidel nad 3 500 kg). Limitní hmotností 3 500 kg je pro účely této značky myšlena maximální přípustná hmotnost vozidla, podle staré legislativy hmotnost celková.
* Co je to zimní pneumatika?  Za zimní pneumatiku je považována pneumatika, na jejíž bočnici je vyznačeno označení M+S nebo  M,S  nebo  M/S  nebo MS  či terénní pneumatiky.
* Co musí dále splňovat tato zimní pneumatika?  Hloubka vzorku hlavních dezénových drážek nebo zářezů pneumatiky musí být nejméně 4 mm na všech kolech (u vozidel do 3 500 kg) a nebo nejméně 6 mm na všech hnacích kolech (u vozidel nad 3 500 kg).
* Mohu použít protektorované pneumatiky?  Ano, mohou být použity ale musí být označeny výše uvedeným značením tj. M+S  nebo M,S  nebo M/S  nebo MS  či terénní pneumatiky.
* Je možné zimní pneumatiky nahradit sněhovými řetězy?  Ano, v případě, že vozovka je pokryta dostatečnou sněhovou nebo ledovou vrstvou.
* Kdy platí tato značka?   Tato dopravní značka platí  od  1.listopadu  do  30.dubna. Pod značkou může být případně umístěna dodatková tabulka s uvedením odlišné úpravy doby platnosti.
* Zjistím někde, na které komunikaci je značka umístěna?   Ministerstvo dopravy bude podporovat zveřejnění informací o umístění této dopravní značky na pozemních komunikacích.
pprap. Jiří Sýkora
14. 10. 2009
Česko – Polsko, opatření k průjezdu fanoušků
Policisté obvodního oddělení Police nad Metují zařazeni do Pořádkové jednotky Krajského ředitelství Hradec Králové se společně s Cizineckou policií v sobotu dne 10. 10. 2009 účastnili bezpečnostního opatření souvisejícího s reprezentačním utkáním mezi Českou republikou a Polskem. Toto opatření se vztahovalo na radikální fanoušky z Polska, kteří patří mezi nejagresivnější v Evropě. Policisté byli převážně nasazeni v Náchodě u hraničního přechodu, kde odkláněli a kontrolovali automobily s fanoušky směřujícími do Prahy. Operativní činností policisté zjistili i přechod radikálních fanoušků přes menší přechody regionu a v Polici nad Metují (Ostašská ulice) zachytili kolonu 25 automobilů s těmito agresivními fanoušky. Tato kolona byla za asistence policistů nasměrována do Náchoda k hraničnímu přechodu, kde byly následně osádky automobilů důkladně zkontrolovány. Při tomto opatření nedošlo k závažnějším komplikacím.
npor. Ing. Bc. Pavel Štengl
9. 10. 2009
Ajaxův zápisník na Policku - Děti se zapotily při rozeznávání hodností
Policistka z Preventivně informační skupiny Náchod nprap. Jana Pecoldová a policista z Obvodního oddělení policie Police nad Metují prap. Tomáš Horák, navštívili všechny druhé třídy Základní školy v Polici nad Metují a Bezděkově. V úvodu se dětem představili, pak vyprávěli o jednotlivých složkách policie na Náchodsku, o jejich práci a o výstroji a výzbroji. Každé z dětí dostalo z rukou policistů „Ajaxův zápisník“, který je bude provázet po celý školní rok. Pozorní žáčci se také dověděli, že každý policista má nejenom svou uniformu, ale i svou policejní hodnost, a na své uniformě i odznak policie se svým služebním číslem. Prohlédnout si mohli i služební průkaz. Děti předaly policistům krásné obrázky s policejní tematikou. Nadšení druháků bylo pro policisty milou odměnou.
nprap. Jana Pecoldová
 30. 9. 2009

Nákupy přes internetové burzy – bezpečný nákup?

Policisté zdejšího oddělení prošetřují v současné době několik případů podvodných prodejů, uskutečněných přes burzy na internetu. Výpovědi občanů začínají většinou stejně: „Objednal jsem si na internetu v rámci burzy zboží – mobilní telefon, který jsem dle pokynu prodávajícího zaplatil na číslu účtu uvedeného u prodeje, ale po doručení zásilky ( když vůbec přijde ) jsem zjistil, že v zásilce není objednané zboží, ale pouze náhražka- např. prázdné obaly od CD. Adresa prodejce uvedená na zásilce neexistuje a po internetu se mnou odmítá komunikovat, v lepším případě svoji stránku zrušil. Pomozte mi“.
Zde začíná policejní, mravenčí práce, která ne vždy končí vítězným zvoláním – máme podvodného prodejce.
Je tedy otázkou, zda se dá proti těmto podvodným prodejům nějak bránit. Jedním z řešení je platit zboží až po jeho dodání, převzetí a překontrolování, na což však prodejci asi nepřistoupí - tedy zboží na dobírku. Dalším řešením je nákupy provádět jen u zavedených firem a vyhnout se náhodným nákupům a zklamání, případně nákupy provádět v „kamenných“ obchodech.
V žádném případě se nechceme dotknout velké většiny poctivých prodejců prodávajících prostřednictvím internetových služeb. Chtěli jsme jen poukázat na zneužívání této formy prodeje a důvěřivosti zákazníků a ochránit je před případným zklamáním z nepoctivého prodeje.
pprap. Jiří Sýkora
 
 
22. 9. 2009
 
Měření rychlosti v Polici nad Metují
V tento měsíc proběhli již tři kontroly motorových vozidel se zaměřením na dodržování nejvyšší povolené rychlosti v obci, a to ve dnech 3. 9. , 7. 9. a 14. 9 .2009. Policisté z Obvodního oddělení policie Police nad Metují spolupracovali společně s policisty Dopravního inspektorátu Územního odboru vnější služby Náchod. Měření byla prováděna na ul. Ostašská, 17. listopadu v Polici nad Metují, v obci Velké Petrovice a na mnoha dalších místech. Zjištěné přestupky policisté většinou s řidiči vyřídili na místě v blokovém řízení. Jednání řidičů dále oznámili příslušnému odboru dopravy obecního úřadu obce s rozšířenou působností pro zapsání do bodového systému. Dopravně bezpečnostní akce budou i nadále pokračovat.
pprap. Jiří Sýkora
 
 
17. 9. 2009
 
Dopadeni přímo při činu
V pondělí 7. 9. 2009 ve večerních hodinách dva mladíci posilněni alkoholem rozbili dvě skleněné výplně informační tabule na autobusovém nádraží v Polici nad Metují. V době jejich řádění šel okolo policista ze zdejšího obvodního oddělení policie, který byl v tu dobu mimo službu. Ihned zavolal kolegům ve službě, se kterými mladíky zadrželi. Následně policisté oba muže vyslechli. Tímto jednáním se dopustili přestupku proti majetku. Dále policisté zjistili, že jednomu z mladíků ještě nebylo 18 let a jeho komplic mu před tímto incidentem podával alkoholické nápoje, čímž se dopustil přestupku na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomániemi. Oba přestupky proto policisté oznámili na Městský úřad Police nad Metují ke komisi pro projednávání přestupků.
pprap. Jiří Sýkora
 
 
10. 9. 2009
 
Skalpovaný automobil
Dopravní policisté vyjížděli k dopravní nehodě, která jen zázrakem neskončila tragicky. Nehoda se stala v prvních patnácti minutách ve středu na silnici mezi Policí nad Metují a Hronovem na rovince kousek od křižovatky Na Mýtě. Řidič osobního vozu Volkswagen, který jel směrem ke Hronovu, najel do lana elektrického vedení svěšeného až nad vozovku. Dále čtěte .... Vyšetřování nehody ukázalo, že ....
por. Bc. Eva Prachařová

 
14. 8. 2009
 
Polická pouť
Tak jako každý rok se v měsíci srpnu  koná v Polici nad Metují asi největší akce v roce, Polická pouť s různými doprovodnými programy. Tentokrát vyšla na dny od 14. srpna  do 16. srpna.  Vzhledem k oblíbenosti této akce opět očekáváme velký  počet návštěvníků nejen z Police nad Metují, ale i z okolních měst a obcí.  Při akci takového rozsahu, vzhledem k vysoké koncentraci lidí na jednom místě, bohužel  stoupá  i bezpečnostní riziko, spočívající v možném páchání přestupků na úseku veřejného pořádku, proti majetku, dopravy a podobně,  a různé trestné činnosti jako je autokriminalita, kapesní krádeže, výtržnictví a další. Naštěstí jsme v minulých letech tento nárůst protiprávního jednání na polické pouti nezaznamenali. Přesto policisté z místního obvodního oddělení  budou samozřejmě připraveni vyhovět potřebám občanů při řešení možných problémů. Spolupracovat budou i s městskou policií.  Policisté budou dále ve zvýšené míře dohlížet na veřejný pořádek, možné problémy s dopravou, jako je parkování vozidel návštěvníků, kontroly řidičů, zda neřídí pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek, a působit na úseku prevence kriminality. 
      
V rámci prevence kriminality připomínáme občanům, aby ve svých vozidlech nenechávali věci jako jsou mobilní telefony, peněženky a další cenné věci. Pokud je již ve vozidle zanecháte,  tak určitě ne na viditelných místech. Dále je nutno mít se na pozoru v samotném centru dění, a to zejména dávat si pozor na věci při sobě jako jsou kabelky a různé tašky. Pokud odkládáte tašku nebo kabelku například na lavičce, tak jí mějte neustále na dosah a pod kontrolou. To samé platí pro jízdní kola, která určitě nenechávejte bez dozoru a neuzamčená.
     
V neposlední řadě v rámci konání Polické pouti upozorňujeme na nutnost dodržování přechodných úprav v oblasti zajištění dopravy, zejména na respektování zákazu zastavení a stání a omezení rychlosti. Pro parkování vozidel je nutné využívat pouze vyhrazená místa.
 
Zde jsou vypsány dopravní uzavírky a omezení. Od pátku 14. 8. 2009 od 18.00 hodin do neděle 16. 8. 2009 do 20.00 hodin bude zcela uzavřeno Masarykovo náměstí a přilehlé ulice (část ulice u Pellyho domů, ulice Kostelní, Tomkova, Radimovská a U Opatrovny). Objížďka na Suchý Důl bude vedena přes obchvat kolem Penny marketu. V neděli 16. 8. 2009 od 5.00 hodin do 20.00 hodin bude ještě uzavřena ulice Husova u autobusového nádraží (od ulice 17. listopadu k autobusové zastávce na Broumov). Ta bude přemístěna před zastávku na Náchod. K parkování doporučujeme využít parkoviště u škvárovny nad horním kruhovým objezdem, ve večerních hodinách u Penny marketu, odstavné pruhy na Ostašské ulici, v ulici Na Sibiři, odstavné plochy na sídlišti pod kotelnou, u Kolárova divadla, za základní školou, pod pensionem Adler, parkoviště u Veby, plochy u dolního kruhového objezdu pod Havlatkou.
pprap. Jiří Sýkora


7. 8. 2009

Vloupání do vozidel na Machovsku
Z pondělí 3. 8. 2009 na úterý 4. 8. 2009 došlo v Machově k vloupání do dvou osobních motorových vozidel. Z jednoho auta zloděj odcizil kabelku s doklady a platební kartou a z druhého autorádio. Pachatel se dopustil hned dvou trestných činů, a to krádeže a neoprávněného držení platební karty. V případě dopadení pachatele bude provinilec potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty.
pprap. Jiří Sýkora
 
 
23. 7. 2009
 
Pozor na prodejce dek !!!
Dne 21. 7. 2009 policisté Obvodního oddělení Police nad Metují přijali oznámení, že neznámí podvodníci pod záminkou prodeje dek vnikli do domu, kde odcizili několikatisícovou částku.
Dealeři  přišli k rodinnému domu v Polici nad Metují a začali nabízet deky jedné místní seniorce. Snažili se ji přesvědčit o jedinečnosti nákupu dek. Přesto, že je paní úspěšně odmítala, jeden z prodejců během doby, kdy ji byly nabízeny deky, nepozorovaně vnikl do domu a prohledal ho. Nalezl skrýš ve skříni s prádlem a odcizil 10.000 korun. Místním policistům by pomohla jakákoliv informace, která by vedla k objasnění tohoto případu a k odhalení zlodějských prodejců.
Protřelí dealeři a dealerky a jim podobní vědí velmi dobře o možných skrýších peněz a jdou téměř najisto. Stačí jim okamžik, vědí kam nahlédnout, sáhnout a jak co otevřít. Policie proto radí, pokud chcete ušetřit, nevybavujte se s těmito osobami, a hlavně je vůbec nevpouštějte za dveře. Zamykejte! Když zjistíte, že jsou za dveřmi, tak jim raději vůbec neotvírejte a hovořte s nimi přes okno, nebo zamknuté dveře. V případě jejich trvajícího nátlaku okamžitě zavolejte policii.
pprap. Jiří Sýkora
 
 
 
22. 7. 2009
 
Krádeže kol
Jelikož je cyklistická sezóna v plném proudu, přichází s ní i větší nárůst krádeží kol. Proto je zde několik málo rad, jak tomu zabránit a zlodějům to co nejvíce ztížit:    
  • Nikdy kolo nenecháváme bez dozoru, jsme-li nuceni je na veřejnosti ponechat, odložíme ho vždy tam, odkud máme možnost kolo při jiné činnosti stále kontrolovat.
  • Co se týká zajištění kola, ať již připevněním ke stojanu, nebo k jinému předmětu, vybíráme předměty, se kterými nelze jednoduše manipulovat (stromy, větší stojany, sloupy, zábradlí).
  • Kolo k těmto předmětům připevníme tak, aby jeho hlavní části nemohly být demontovány, tedy lanko protáhneme skrze rám a pokud možno skrz obě kola.
  • Mezi další, neméně důležité skutečnosti patří správná volba bezpečnostního zámku. V České republice je v nabídce obrovský sortiment zámků. Lze vybírat z jednoduchých forem, jako jsou řetízky, nebo lanka potažená speciální plastovou hmotou se systémem uzamykání na číselný kód nebo na zámek.. Mezi kvalitnější zámky (které z vlastní zkušenosti doporučuji) mohou patřit lana, která jsou tvořená ocelovými kuličkami (podobné ložiskovým), potažená nejprve ocelovou a poté speciální plastovou bužírkou, zakončená zámkem, který nelze odvrtat. Odrazem zmíněného zabezpečení je pochopitelně vyšší pořizovací cena. Dovolím si však tvrdit, že je velice nepravděpodobné, aby Vám takto zajištěné kolo někdo odcizil.
  • Kola zamykejte i ve sklepech, sklepních kójích, kolárnách, apod. pokud to jde tak k předmětům se kterými nejde snadno manipulovat.
Dále si dejte pozor na nákup odcizeného kola - policie ho zabaví bez náhrady!
 
Zde je pár rad jak se vyvarovat před koupí kradených kol:
  • Kradená kola jsou ve většině případů prodávána ve značném nepoměru ke své kvalitě (není-li v takové cenové relaci kolo kradené, jedná se o stroj ve značně používaném stavu – závody apod., pohádka o tom, že prodávající ani vlastně neví co prodává, vylučuji).
  • Je třeba upozornit také na skutečnost, že i mezi námi se najdou kupující, kteří tuší, že obchod asi nebyl úplně v pořádku, leč vidina lehce a hlavně „levně“  zakoupeného kola je bohužel často silnější argument, nežli je snaha o zjištění původu.
  • Při koupi bazarového kola doporučuji požadovat od prodávajícího záruční list a informace o původu. Pokud tento list z nějakého důvodů prodejce nemá, je vhodné s tímto sepsat kupní smlouvu, ve které budou uvedeny údaje k jeho osobě a popis zmíněného kola.
  • Co se týče ověření, zdali nebylo kolo ukradeno prostřednictvím policie, tak toto provést lze, ovšem prozatím pouze v rámci republiky. Pátrání po odcizených kolech je značně náročná činnost, která mnohdy bohužel nevede k objasnění, policie doporučuje si tedy kola raději lépe hlídat a nezavdávat nenechavcům příležitost ke krádežím.
    pprap. Jiří Sýkora
     

16. 7. 2009

Měření rychlosti v Polici nad Metují
Ve čtvrtek 16. 7. 2009 v dopoledních hodinách policisté z Obvodního oddělení policie Police nad Metují společně s policisty Dopravního inspektorátu Územního odboru vnější služby Náchod opět prováděli kontrolu motorových vozidel se zaměřením na dodržování nejvyšší povolené rychlosti v obci. V ulici Ostašská zjistili dvanáct hříšníků, kteří překročili nejvyšší povolenou rychlost. Policisté jim uložili pokuty v celkové výši 12.000 korun. Zjištěné přestupky byly s řidiči vyřízeny na místě v blokovém řízení. Jednání řidičů bude dále oznámeno příslušnému odboru dopravy obecního úřadu obce s rozšířenou působností pro zapsání do bodového systému. Dopravně bezpečnostní akce budou i nadále pokračovat.
pprap. Jiří Sýkora


29. 6. 2009 

Společná akce se zaměřením na podávání alkoholu mládeži
Během minulého týdne se v pozdních odpoledních hodinách uskutečnila ve služebním obvodu našeho oddělení bezpečnostní akce se zaměřením na podávání alkoholu osobám mladším osmnácti let. Akce se zúčastnila hlídka Policie České republiky Obvodního oddělení Police nad Metují a hlídka Městské policie města Police nad Metují.
V rámci akce muži zákona provedli kontrolu předem vytipovaných objektů, kde se mládež schází a kde byl předpoklad porušení zákona o zákazu podávání alkoholu mladistvým.
Při kontrole policisté v jednom z místních podniků porušení tohoto zákona zjistili.  Zkontrolovali postupně šest žáků osmé a deváté třídy, mládenci se museli podrobit orientační dechové zkoušce na požití alkoholu přístrojem Dräger. Čtyřikrát přístroj ukázal vyšší než nulovou hodnotu. Provinilce si do své péče k dalšímu řešení převzali strážníci Městské policie Police nad Metují. Uskutečněná akce byla spíše preventivního charakteru a policisté zdejšího oddělení v nich hodlají pokračovat i v nadcházející letní sezóně.
pprap. Jiří Sýkora
 

19.6.2009

Alkohol za volant nepatří
V neděli večer 14. června 2009 policisté z Obvodního oddělení Police nad Metují prováděli běžnou obchůzkovou službu. Najednou však zpozorněli při

průjezdu osobního motorového vozidla značky Škoda Favorit ulicemi ve městě. Vozidlo nemělo registrační značku a způsob jízdy řidiče byl také zvláštní. Při následné kontrole řidiče tohoto vozidla policisté zjistili, že řidič nevlastní řidičský průkaz a navíc byl pod vlivem alkoholu. Dechovou zkouškou mu naměřili přes 1,7 promile. Řidiči neřidiči proto okamžitě sdělili obvinění ze dvou trestných činů, a to trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky a trestného činu řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění. Policisté s provinilcem zahájili  takzvané zkrácené přípravné řízení a další řízení motorových vozidel mu zakázali.

 
Dalo by se říci, že pro policisty byl tento případ vyřešen. Ovšem kolem páté hodiny ranní následujícího dne přijali pracovníci linky tísňového volání 158 oznámení, že u Bukovice došlo k dopravní nehodě osobního motorového vozidla a řidič je zaklíněn uvnitř. Při příjezdu na místo policisté okamžitě poznali havarované vozidlo a posléze i řidiče, neboť se jednalo o ten samý vůz a stejného řidiče, který tu noc řídil pod vlivem alkoholu. Vozidlo bylo na střeše na louce pod silnicí a z unikal z něj benzín. Řidiče museli z vozidla vyprostit až hasiči za pomocí vyprošťovací techniky, kdy stále hrozilo vznícení. Poté ho rychlá záchranná služba převezla do náchodské nemocnice.
 
Vzhledem k charakteru zranění nebylo možné na místě provést dechovou zkoušku. I v druhém případě byl ale z dechu řidiče cítit alkohol, takže je předpoklad, že tu noc ve svých alkoholových radovánkách pokračoval a poté opět usedl za volant. Zda řídil pod vlivem alkoholu ukáží výsledky rozboru krve. Za své jednání se řidič bude zopovídat před soudem a může být odsouzen k trestu odnětí svobody na šest měsíců až na tři léta.
nprap. Pavel Leppelt
 
 
11. 6. 2009

Neoprávněně užívali osobní automobil, skončili v policejní cele
Poličští policisté dne 8. 6. 2009 krátce po půlnoci vyjížděli k oznámení krádeže vozidla, ke kterému došlo v Polici nad Metují. Dva pachatelé se zmocnili osobního motorového vozidla značky Škoda 130, které nechal majitel odemčené a zapomněl v něm i klíčky, s úmyslem jej užít k jízdě do Kostelce nad Orlicí. Majitel vozidla na to přišel poté, co ho v noci vyrušil hluk u vozidla. Jenže když vyběhl z domu, už viděl pouze vzdalující se zadní světla svého auta. Hned zavolal na tísňovou linku 158 a vše oznámil. Ihned začalo pátrání po tomto vozidle a jeho posádky. Samozvaným motoristům se s vozidlem nepodařilo dojet daleko. V Náchodě byli zadrženi hlídkou policie a následně umístěni do policejní cely. Dále bylo zjištěno, že jeden z výletníků, který řídil, nevlastní řidičské oprávnění a měl udělen zákaz řízení. Mladí muži jsou proto podezřelí hned z několika trestných činů, a to neoprávněného užívání motorového vozidla, řízení bez řidičského oprávnění a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Celá věc je šetřena místně příslušným oddělením Policie ČR v Polici nad Metují. Mužům hrozí trest odnětí svobody, trest zákazu činnosti nebo peněžitý trest.
pprap. Jiří Sýkora
 
 
5.6.2009
 
Měření rychlosti v Polici nad Metují
V pondělí dne 1.6.2009 v odpoledních hodinách policisté z Obvodního oddělení Police nad Metují ve spolupráci s policisty dopravní služby Územního odboru Náchod opětovně prováděli kontrolu motorových vozidel se zaměřením na dodržování nejvyšší povolené rychlosti v obci. Měření rychlosti bylo prováděno v ulici Ostašská a bylo zjištěno sedm hříšníků především z okruhu místních obyvatel. Zjištěné přestupky byly s řidiči vyřízeny na místě v blokovém řízení, při kterém policisté uložili pokuty v celkové výši 7000 korun.  Jednání řidičů bude dále oznámeno příslušnému odboru dopravy obecního úřadu obce s rozšířenou působností pro zapsání do bodového systému.
nprap. Pavel Leppelt
 
 
27. 5. 2009
 
Další vloupání do prodejny potravin - Bukovice
Policisté obvodního oddělení v Polici nad Metují v současné době vyšetřují další případ vloupání do prodejny potravin. Dosud neznámý pachatel vypáčil zadní mřížové dveře do prodejny potravin v Bukovici a dostal se do zásobovacího prostoru, který byl opatřen kovovou mříží, přes kterou si již nedostal. Pachateli se nic nepodařilo odcizit. Svým protiprávním jednáním způsobil škodu na dveřích prodejny ve výši 2.500,- korun, za což mu v případě dopadení hrozí taž dvouletý trest odnětí svobody nebo peněžitý trest.
pprap. Jiří Sýkora


21. 5. 2009


Den s Policií v Suchém Dole
Ve středu 20. 5. 2009 se v Suchém Dole v ZŠ a MŠ konala beseda s Policií ČR. Beseda byla zaměřena na bezpečnost silničního provozu. Účastnili se ji dva policisté Obvodního oddělení Police nad Metují, policista a policistka z dopravní služby z Náchoda a tisková mluvčí. Krásné horké dopoledne si děti opravdu užily. Čekala na ně soutěž na kole – jízda zručnosti, dále jim policisté ukázali policejní auta, která si mohly kompletně prohlédnout a vyzkoušet majáky. Po ukázce přijela do Suchého Dolu několikanásobná mistryně České republiky a Evropy v závodech psích spřežení Jana Henychová se svými sedmadvaceti severskými psíky.
pprap. Jiří Sýkora

 
13.5.2009
 
 Vloupání do prodejny potravin
Policisté Obvodního oddělení v Polici nad Metují v současné době vyšetřují případ vloupání do prodejny potravin v jedné z okolních obcí. Dosud neznámý pachatel vypáčil vstupní dveře do prodejny, ze které následně odcizil různý alkohol, cukrovinky, cigarety a potraviny. Z pokladny v prodejně odcizil uloženou finanční hotovost. Pachatel tak svým jednáním způsobil škodu ve výši téměř 7.000,- korun, za což mu v případě dopadení hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta nebo peněžitý trest.
nprap. Pavel Leppelt
 
 
7.5.2009

Výpomoc při řízení dopravy.
Policisté zdejšího obvodního oddělení poskytují v těchto dnech pomoc při řízení dopravy policistům Obvodního oddělení Hronov v obci Vysoká Srbská. Vlivem nárůstu dopravy z důvodu objížďky rekonstruovaného úseku hlavní silnice číslo 303 u Hronova, a zejména nerespektováním dopravního značení řidiči nákladních vozidel, zde dochází k omezení plynulosti silničního provozu, případně jeho zablokování. K tomuto došlo i dne 6.5.2009, kdy řidič kamionu nerespektoval dopravní značku zákazu vjezdu vozidel o hmotnosti převyšující 3,5 tuny. Za přestupek byla řidiči na místě uložena bloková pokuta. Objízdná trasa z Hronova do Police nad Metují přes Vysokou Srbskou je určena pouze pro vozidla do 3,5 tun.
nprap. Pavel Leppelt

 
23. 4. 2009
 
Krádež sadby stromků z lesního pozemku u obce Suchý Důl - Slavný
V době od 10.4.2009 do 15.4.2009 odcizil neznámý zloděj téměř tři tisíce sazenic různých stromků, připravených k výsadbě. Lesníkům zmizelo 2.700 sazenic smrku, borovice a buku z lesního pozemku za obcí Slavný u Suchého Dolu. Případ vyšetřují policisté z obvodního oddělení Police nad Metují, kteří tímto žádají o pomoc případné svědky manipulace či transportu se sazeničkami z uvedené lokality. Informace lze podat přímo na Obvodní oddělení Police nad Metují tel. 491541333 nebo na tísňovou linku 158.
pprap. Jiří Sýkora

 
15.4.2009
 
Další vloupání do rodinného domu
Bohužel k dalšímu vloupání do rodinného domu došlo v noci z úterka na středu tentokrát přímo v Polici nad Metují ve Sluneční ulici. Způsob násilného vniknutí je prakticky stejný jako u vloupání do dvou rodinných domů  před deseti dny ve Žďáře nad Metují. Neznámý pachatel se vloupání a následných krádeží dopouští i přes to, že v domě spí jeho obyvatelé. Do domů vniká především  balkónovými dveřmi, u kterých zajištění překonává pomocí nezjištěného speciálního přípravku.
Pokud má majitel dům vybaven některým elektronickým signalizačním zařízením, měl by zvážit použití tohoto zařízení, pokud je to technicky možné, zejména ve večerních hodinách i v době, kdy je doma a obývá místnosti například v patře domu.
Po pachatelích těchto vloupání policie intenzivně pátrá a zároveň prosí občany, pokud by mohli poskytnout jakoukoliv informaci například k výskytu podezřelého vozidla nebo pohybu podezřelých osob v ohrožených  lokalitách, aby tak učinili na Obvodní oddělení v Polici nad Metují tel. 491541333 nebo na linku 158.
nprap. Pavel Leppelt  
  
 
10. 4. 2009
 
Vloupání do rodinných domů
V sobotu 4. 4. 2009 ve 4:00 se neznámý pachatel vloupal do rodinného domu ve Žďáru nad Metují. Po otevření dveří byl však jeho pohybem spuštěn hlasitý alarm a pachatel utekl. O další vloupání se znovu  pokusil dne 6. 4. 2009, opět v ranních hodinách, u jiného rodinného domu ve Žďáru nad Metují. Tentokrát se mu podařilo odcizit z peněženky v domě finanční hotovost. Policisté na vloupání zaeragovali a zvýšili dohled u vytipovaných objektů, přitom  intenzivně pátrají po pachatelích. Zároveň prosí občany, kteří by mohli podat jakoukoli informaci k osobě pachatele, aby tak učinili na Obvodním oddělení v Polici Nad Metují nebo na bezplatnou linku 158.
pprap. Jiří Sýkora
 
 
9. 4. 2009  
 
Dopravní nehoda motocyklu a osobního vozidla
Ve středu 8. 4. 2009 policisté z obvodního oddělení Police nad Metují zajišťovali místo silniční dopravní nehody, která se stala mezi Bezděkovem nad Metují a Polici nad Metují ve 13:30. Řidič motocyklu Honda CBR 600F zřejmě nepřizpůsobil rychlost jízdy profilu komunikace a na výjezdu z pravotočivé zatáčky přejel do protisměru, kde se čelně střetl s protijedoucím vozidlem Ford Escort. Po tomto střetu byl řidič vymrštěn z motocyklu a svým tělem zachytil další protijedoucí vozidlo Nissan Almera, které jelo za vozidlem Ford, a až za vozidlem Nissan spadl na vozovku. Řidič motocyklu byl s vážným zraněním přepraven leteckou záchranou službou do Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Na místě dále zasahoval Hasičský záchranný sbor Broumov a Zdravotnická záchranná služba Broumov.
pprap. Jiří Sýkora  
 
 
27.3.2009
 
Měření rychlosti na Policku
V pondělí 23.3.2009 v dopoledních hodinách policisté z Obvodního oddělení Police nad Metují ve spolupráci s policisty dopravní služby Územního odboru Náchod prováděli kontrolu motorových vozidel se zaměřením na dodržování nejvyšší povolené rychlosti v obci. Kontrola byla prováděna v Polici nad Metují na hlavní silnici číslo 303. Při kontrole bylo  ve čtyřech případech zjištěno překročení nejvyšší povolené rychlosti. Přestupky byly s řidiči vyřízeny na místě v blokovém řízení, při kterém policisté uložili pokuty v celkové výši 5000 korun.  Jednání řidičů bude dále oznámeno příslušnému odboru dopravy obecního úřadu obce s rozšířenou působností pro zapsání do bodového systému.
nprap. Pavel Leppelt
  
 
18.3.2009
 
Kapesního zloděje nezastavil ani vysoký věk  seniorky
O tom, že zloděje „kapsáře“ neodradí od úmyslu někoho okrást ani vysoký věk  oběti, se na vlastní kůži přesvědčila téměř osmdesátiletá žena  při nakupování v Polici nad Metují. Před marketem v prostoru pro nákupní vozíky  se v těsné blízkosti  u ženy najednou objevil  nějaký mladík, který si ovšem nepřišel pro vozík a ani vozík nevracel. "Tak, jak se rychle objevil, tak i rychle zmizel," uvedla ve své výpovědi okradená žena. Ještě téměř na místě zjistila, že z  kapsy její bundy zmizela peněženka i s tisíci korunami. Samozřejmě, mladík byl již v tu dobu pryč. Odcizením peněženky s finanční hotovostí zloděj seniorce sice nezpůsobil příliš vysokou škodu, zarážející však je to, že  kapsáře neodradil ani dosti pokročilý věk prakticky bezbranné ženy. V případě dopadení hrozí pachateli trest odnětí svobody až na dvě léta nebo peněžitý trest.
 
Závěrem  tedy  připomínáme několik jednoduchých pravidel, jak minimalizovat možnost stát se obětí trestného činu krádeže spáchané kapesním zlodějem.
 
  • vše důležité noste v náprsních, popř. uzavíratelných kapsách, nikoli v otevřených kapsách  nebo zadních kapsách u kalhot!
  • nenechávejte peněženku a jiné cennosti navrchu tašek či kabelek!
  • nenoste své osobní doklady v peněžence!
  • svá zavazadla nikdy nespouštějte z dohledu!
  • tašku, batohy, kde máte uloženy peníze nebo jiné cennosti nenoste na zádech, kam nevidíte!
  • uložíte–li zavazadlo nebo kabelku v obchodě do nákupního koše, mějte je stále na očích!
  • nenechávejte ani v restauracích svá zavazadla a oblečení bez kontroly
nprap. Pavel Leppelt

 
13.3.2009

Informace k nové právní úpravě - dopravní nehody
Řidiči, domluvte se ! U všech nehod být nemusíme, chceme být tam, kde jde o životy a zdraví.
Co znamená nová právní úprava šetření dopravních nehod (od 1.1.2009) pro řidiče?
 
Řidič nemá povinnost hlásit dopravní nehodu Policii České republiky, pokud
1) zjevná škoda na některém ze zúčastněných vozidel nebo přepravovaných věcech nepřesahuje 100.000,-Kč (zjevná škoda = škoda, kterou vidíte,  laický odhad),
2) nedošlo ke zranění nebo usmrcení osoby,
3) nevznikla hmotná škoda na jiném majetku další osoby (např. škoda na komunikaci, na budově, na dopravní značce apod.) 

Policii České republiky volejte, pokud
a) není splněna některá z výše uvedených podmínek,
b) nemůžete zabezpečit obnovení provozu na komunikaci.
Pokud policii zavoláte, přestože jsou splněny podmínky 1, 2, 3, věc krátce prošetříme, vyřešíme samotný dopravní přestupek a potvrdíme Váš sepsaný protokol.

Pokud jde o samotná vozidla, která měla na dopravní nehodě účast, není rozhodující, zda je jejich vlastníkem řidič nebo jiná fyzická či právnická osoba (leasingová společnost, zaměstnavatel apod.)

NEZAPOMEŇTE !
Musíte sepsat společný záznam o dopravní nehodě (2) podle předepsaných kolonek a navzájem jej podepsat. V této souvislosti máte právo požadovat od druhého účastníka události prokázání totožnosti (předložení občanského průkazu, cestovního dokladu apod.) a sdělení údajů o vozidle ( z osvědčení o registraci vozidla, dříve osvědčení o technickém průkazu). Po sepsání tohoto protokolu není důležité, zda jste se dohodli na zavinění nehody. Posouzení míry zavinění bude v takovém případě záležitostí pojišťoven. Povinnost sepsat záznam je dána zákonem. Tiskopis záznamu o dopravní nehodě získáte u své pojišťovny.
 
Tísňové volání :
112 Integrovaný záchranný systém
158 Policie České republiky
150 Hasičský záchranný sbor České republiky
155 Rychlá zdravotní služba
nprap. Pavel Leppelt

 
5.3.2009
 
Místo čokolády policejní cela a soud
V minulých dnech policisté z místního obvodního oddělení ukončili vyšetřování případu krádeže čokolády za 31 korun v polickém supermarketu. V poslední době nic neobvyklého, až na celkové ukončení případu, tedy včetně rychlosti potrestání zloděje.
Třiadvacetiletý mladík v prodejně sice k drobnému nákupu použil i košík, ale přesto některé zboží jako čokolády skončily v rukávu jeho bundy. V tu chvíli ovšem netušil, že jeho způsob nakupování zaujal člena ochranky prodejny, který ho již nějakou dobu pozoroval. Při placení u pokladny samozřejmě asi na čokolády v rukávu zapomněl a pokladnou prošel bez jejich zaplacení. Zde byl následně zadržen pracovníky ochranky a předán policistům k vyřešení případu. Policisté následně zjistili, že zadržený mladík není žádný svatoušek a vzhledem k jeho pestré kriminální minulosti se v jeho případě, byť i drobné krádeže, bude jednat o trestný čin. V případu byly zahájeny úkony trestního řízení pro trestný čin krádeže, jehož se dopustila osoba která v posledních třech letech byla za obdobný trestný čin odsouzena nebo potrestána. V rámci tohoto řízení bylo mladíkovi sděleno podezření pro uvedený trestný čin, a to v takzvaném zrychleném zkráceném přípravném řízení. Poté byl zadržený podezřelý umístěn v policejní cele, kde si pobyl dvě noci a následně přímo z cely za doprovodu policistů putoval před soud. Soudce mladíka odsoudil ke 400 hodinám obecně prospěšných prací a propustil na svobodu. Celý případ byl tak vyřešen do 48 hodin od počátku vyšetřování.
nprap. Pavel Leppelt


23.2.2009

Strom skončil v drátech, lesník skácel strom do elektrického vedení 
Policisté z obvodního oddělení v Polici nad Metují vyšetřují poškození drátů vysokého napětí u jedné z přilehlých obcí, kdy jim energetické závody oznámili, že ve středu 18. 2. 2009 krátce před osmou hodinou ranní někdo přerušil dodávku elektřiny do obce Velké Petrovice. Při vyšetřování policisté zjistili, že původcem je lesník, kterému při kácení v nedaleké lokalitě spadl strom na dráty vysokého napětí. Policisté případ zaevidovali ve zkráceném přípravném řízení jako poškození obecně prospěšného zařízení z nedbalosti se způsobenou škodu ve výši nejméně 10.000 korun. Neopatrnému lesníkovi hrozí až půlroční trest odnětí svobody nebo peněžitý trest.
por. Bc. Eva Prachařová, nprap. Pavel Leppelt


17. 2. 2009

Záchranná akce
V úterý v 7.45 hod. oznámil občan města Police nad Metují, že v nepřístupném terénu ve směru z Police nad Metují , v lokalitě Nad Strážnicí, směr Zděřina, leží ve svahu leží lidské tělo. Po oznámení vyjela hlídka Obvodního oddělení policie Police nad Metují s městskou policií na popsané místo, kde po chvíli hledání opravdu našla ležet prochladlého 46letého muže, který při cestě do práce uklouznul a zlomil si nohu. Policisté mu ihned přivolali lékařskou záchrannou službu a vzhledem k obtížnému terénu byli přivolání také hasiči, kteří pomohli zraněného muže pomocí speciálních saní a lana dopravit k sanitce záchranné služby a k dalšímu ošetření do nemocnice Náchod.
npor. Bc. Pavel Štengl   


9. 2. 2009

Policisté se zaměřili na neukázněné řidiče
Policisté Obvodního oddělení Police nad Metují reagují na potřeby občanů, a proto se v lednu a v únoru ve zvýšené míře zaměřili na neukázněné řidiče. Dohled zacílili na střed města a na místa, kde dochází k překročení dovolené rychlosti. Ve spolupráci s dopravní policií ve vytipovaných místech měřili v různé dny rychlost v obci. Doba měření byla tentokrát posunuta k pozdnímu odpoledni, kdy si řidiči z některých úseků silnice v obvodu dělají spíše závodní dráhu. Hlídky se zaměřily nejen na rychlost, ale také na technický stav vozidla a kontrolu požívaní alkoholu před i během jízdy. Při těchto kontrolách strážci zákona zadrželi dva řidiče, kteří sedli za volant pod vlivem alkoholu. V lednu 2009 byli policisté obvodu Police nad Metují úspěšní i v pátrání po hledaných osobách. Podařilo se jim vyhledat a zadržet tři osoby v celostátním pátrání.
npor. Bc. Pavel Štengl


1.2.2009

Upozornění občanům - nelegálně držené zbraně
Od 1. února 2009 do 31. července  2009 je policií České republiky vyhlášena takzvaná zbraňová amnestie. V tomto období mohou majitelé nelegálně držených zbraní tyto beztrestně odevzdat kterémukoliv útvaru policie. Majitel zbraně přitom nemusí podávat vysvětlení, jak k ní přišel. Jedná se o zbraně kategorie A,B nebo C a hlavní části těchto zbraní.  Jde například o vojenské  zbraně, krátké opakovací nebo  samonabíjecí zbraně, brokovnice a malorážky. 
Na odevzdanou zbraň policie vystaví potvrzení o převzetí zbraně do úschovy a provede prověrku, zda zbraň již nemá svého vlastníka. Dále vyhlásí pátrání po původu odevzdané zbraně. Zbraň předá ke kriminalistické expertize, aby vyloučila  podezření, že s touto zbraní byl v minulosti spáchán trestný  čin nebo přestupek. Pokud budou  výsledky šetření negativní,  považuje osobu, která zbraň odevzdala, za  jejího vlastníka.  Ten může ve lhůtě do dvou měsíců ode dne jejího odevzdání  do  úschovy požádat o vydání příslušných dokladů opravňujících  k držení zbraně.
nprap. Pavel Leppelt


20.1.2009

Příliš mladý řidič
Policisté z místního oddělení dne 13.1.2009 v dopoledních hodinách při běžné hlídkové službě a dohledu nad silničním provozem v Polici nad Metují a okolí zaregistrovali v ulici Ostašská průjezd osobního motorového vozidla Favorit, což by nebylo nic neobvyklého. Co policisty ovšem zaujalo, byl řidič vozidla, jehož vzhled již od pohledu neodpovídal věku potřebného k řízení osobního vozidla.  Policisté se  proto rozhodli řidiče  zkontrolovat a  ve svém odhadu se nemýlili. Kontrolou zjistili, že řidiči, nebo spíše neřidiči je teprve šestnáct let. 
Jelikož mladík řídil motorové vozidlo bez příslušného řidičského oprávnění, dopustil se tak  provinění řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění, za což se bude zodpovídat před soudem. Postih za přestupek nemine ani majitele vozidla, který vozidlo svěřil osobě bez patřičné způsobilosti k řízení. Přestupek bude řešit příslušný odbor dopravy obecního úřadu s rozšířenou působností. 
nprap. Pavel Leppelt 


13.1.2009

Loupežné přepadení - žádost o spolupráci
Dne 13.1.2009 došlo v Polici nad Metují ve spodní části Masarykova náměstí k loupežnému přepadení zlatnictví. Dosud dva neznámí maskovaní pachatelé kolem 16:35 hodin v provozní době  vešli do zlatnictví, kde jeden chytil  prodavačku a do obličeje jí stříkl neznámý plyn. Tímto plynem byla prodavačka prakticky po nějakou dobu oslepena. Mezitím druhý pachatel z prosklené skříňky odcizil zatím neurčené množství zlatých řetízků, prstenů a náramků. Následně pachatelé z místa utekli směrem ke Koloniálu Purkert a dále uličkou kolem České spořitelny k autobusovému nádraží. Další jejich pohyb nebyl dosud zjištěn. K popisu možných pachatelů bylo pouze zjištěno, že se jednalo o dva mladé muže, vysoké a štíhlé postavy. Jeden muž byl oblečen pravděpodobně v červené bundě, na hlavě měl čepici a kapuci nezjištěné barvy. Druhý muž měl na sobě hnědobílou maskáčovou bundu na zip, na hlavě taktéž čepici a kapuci.  Oba muži se v době přepadení pohybovali v okolí zlatnictví. 
Vzhledem k závažnosti případu žádáme spoluobčany o spolupráci, zejména o poskytnutí informací ohledně pohybu pachatelů v době před loupeží  a po ní,  upřesnění jejich popisu a dalších skutečností které povedou k jejich dopadení. Z prvotního vyšetřování  případu  je zřejmé, že vystupování a oblečení pachatelů bylo dosti nápadné a neuniklo pozornosti hned několika občanů. Proto je možné, že pachatele zahlédli i další občané kteří by mohli  poskytnou policii důležité informace například o jejich dalším pohybu, jejich motorovým vozidle a podobně.
Veškeré informace je možno sdělit buď osobně na služebně obvodního oddělení policie ČR v Polici nad Metují, telefonicky na číslo 491541333  nebo na bezplatnou linku 158.  Samozřejmostí je i možnost vyslání policisty přímo do místa bydliště občana.


18.12.2008

Měření rychlosti v Pěkově
Ve středu dne 17.12.2008 v dopoledních hodinách policisté z Obvodního oddělení Police nad Metují ve spolupráci s policisty dopravního inspektorátu Okresního ředitelství Policie České republiky Náchod prováděli kontrolu motorových vozidel se zaměřením na dodržování nejvyšší povolené rychlosti v obci. Kontrola byla prováděna v  obci Pěkov na hlavní silnici číslo 303. Při kontrole bylo  ve třech případech zjištěno překročení nejvyšší povolené rychlosti. Přestupky byly s řidiči vyřízeny na místě v blokovém řízení při kterém policisté uložili pokuty v celkové výši 6000 korun.  Jednání řidičů bude dále oznámeno příslušnému odboru dopravy obecního úřadu obce s rozšířenou působností pro zapsání do bodového systému.
nprap. Pavel Leppelt


25.11.2008

Nezvaný zákazník v kadeřnictví
V neobvyklou dobu a neobvyklým způsobem vnikl jeden nezvaný zákazník do kadeřnického salónu v Zeleném domečku v Polici nad Metují, a to za jiným účelem než úpravy své vizáže. Něco málo před půlnocí dne 19.11.2008 nejprve rozbil skleněnou výplň bočních dveří a následně si odemkl dveře klíčem zasunutým v zámku zevnitř. V této chvíli ovšem nevěděl, že je již  v pozornosti místních obyvatel,  kteří muže nějakou dobu pozorovali pro jeho nevhodné a hlasité chování.  Pozorní spoluobčané na místo přivolali hlídku Policie České republiky a ta podezřelého muže zadržela přímo v kadeřnictví.  Zadržený muž byl ve značně podnapilém stavu, a proto byl odvezen přímo na protialkoholní záchytnou stanici do Hradce Králové. 

I když z kadeřnictví nestihl nic odcizit, policie následující den muži ve zkráceném přípravném řízení sdělila podezření ze  spáchání trestného činu krádeže ve stádiu pokusu,  za což se bude zpovídat před soudem. Taktéž bude muset nahradit vzniklou škodu na poškozených dveřích a uhradit pobyt  na protialkoholní záchytné stanici včetně dopravy.
nprap. Pavel Leppelt


2.10.2008

Upozornění občanům - prodejci dek a kuchyňského nádobí
Chceme upozornit spoluobčany, že se v poslední době v blízkém okolí i po celém okrese vyskytují různí prodejci dek, lůžkovin a kuchyňského nádobí. Tito lidé využívají důvěry starších lidí, kdy pod záminkou prodeje vniknou do bytu, kde využijí nepozornosti majitele a odcizí z bytu finanční hotovost. V případě, že se ve Vašem okolí takové osoby vyskytnou, doporučujeme tyto osoby za žádných okolností nevpouštět do bytu. Jedině tak předejdete nepříjemným situacím spojeným s odcizením věcí nebo peněz.
V případech, kdy ve Vašem okolí zaznamenáte výskyt takových osob, pokud je to možné, ihned volejte Policii ČR. Telefon  491541333 - Obvodní oddělení Policie ČR Police nad Metují nebo bezplatná linka 158.
npor. Bc. Pavel Štengl
 
 
24.9.2008

Pátrací akce
 Dne 17. 9. 2008 se konala od 10.00 hod. v Broumovských stěnách a v okolí Police nad Metují pátrací akce po pohřešované 62leté Janě Spalové ze Slaného, která byla v loňském roce v září na dovolené v Polici nad Metují. Tato žena se 11. 9. 2007 nevrátila na místo ubytování a naposledy byla viděna v okolí Hlavňova-Hvězdy. Do současné doby je nezvěstná a všechny pátrací akce, které probíhaly po jejím zmizení, byly bezvýsledné.
 
Do pátrací akce se zapojilo téměř 120 policistů z východočeské pořádkové jednotky, lezci ze zásahové jednotky, vrtulník Letecké služby PČR, policisté OŘ Náchod služby kriminální policie, služební kynologové a členové skalní záchranné služby CHKO.
 
Cílem pátrací akce bylo nalézt materiál, který by umožnil identifikaci DNA. Do 16.00 hod. se nepodařilo žádný materiál zajistit.

Podávání alkoholu mládeži
V uplynulých 2 měsících proběhly dvě bezpečnostní akce se zaměřením na dodržování zákona č. 379/2005 o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami - zákaz podávání a prodeje alkoholu osobám mladším 18ti let.
 
 Akce se zúčastnilo dohromady 6 policistů OOP Police nad Metují a jeden strážník městské policie Police nad Metují. Bylo zkontrolováno celkem 7 restauračních zařízení v Polici nad Metují  a restaurační zařízení v přilehlých obcích. Při těchto kontrolách  nebylo zjištěno porušení zákona.
 
Dále byla provedena náhodná kontrola skupinky  osob zdržujících se v prostoru před kostelem v Polici nad Metují, ul. Na Babí. V této skupince byly jak zletilé , tak i mladistvé osoby. U jedné mladistvé osoby byl provedenou dechovou zkouškou přístrojem Dräger zjištěn alkohol a to 0,44 promile. Na místě byla zjištěna  i osoba, která mladistvé osobě alkohol podala. 
npor. Bc. Pavel Štengl


4.9.2008

Sprejerství 
Řeklo by se, že poslední prázdninový víkend si budou školáci ještě naposledy užívat bez úkolů a učení. Ale najdou se i někteří nedočkavci, kteří se školy nemohou dočkat a nejspíš mají velmi oblíbený předmět výtvarnou výchovu. Bohužel si o poslední prázdninový víkend spletli fasádu u vodojemu v Polici nad Metují s malířským plátnem. Při svém umění, kdy místo štětců používali různé barvy ve spreji, měl jeden z umělců smůlu, chytil ho policista z Police nad Metují, který byl v té době mimo službu.
  
Svým výkonem mladí umělci možná získají obdiv od svých kamarádů a spolužáků, ale v současné době jim hrozí  obvinění z trestného činu sprejerství s trestní sazbou odnětí svobody až na jeden rok nebo peněžitým trestem.  Další překvapení nastane, až jim domů přijde vyčíslení  jejich uměleckého díla, to se pak mohou těšit na reakce rodičů.
npor. Bc. Pavel Štengl
 
 
3.9.2008

Zebra se za tebe nerozhlédne 
Dne 1. a 2. záři 2008 se policisté z Obvodního oddělení Police na Metují účastnili preventivní dopravně bezpečnostní akce, která byla zaměřena na přechody u škol. Dále bylo Obvodní oddělení Police nad Metují společně s Dopravním inspektorátem dne 2. září začleněno do celorepublikové akce „Zebra se za tebe nerozhlédne“. Úkolem policistů bylo nejen dohlížet na správně přecházení rozjařených dětí, ale i preventivně působit na řidiče. Když děti správně použily přechod, dostaly od policistů drobně dárky a v druhém případě se jich policista zeptal co udělaly špatně a jak by to mělo být správně. Akce se konala na přechodech u Základní školy v  Bukovici a  u Základní školy v Polici nad Metují. 
npor. Bc. Pavel Štengl


12.8.2008
 
Polická pouť

Tak jako každý rok v měsíci srpnu se koná v Polici nad Metují asi největší akce v roce a to „Polická pouť“ s různými doprovodnými programy. Tentokrát vyšla na dny od čtvrtka 14. srpna  do neděle 17. srpna.  Vzhledem k oblíbenosti této akce mezi občany, opět očekáváme velký  počet návštěvníků nejen z Police nad Metují, ale i z okolních měst a obcí.  Při akci takového rozsahu, vzhledem k vysoké koncentraci lidí na jednom místě, bohužel  stoupá  i bezpečnostní riziko spočívající v možném páchání přestupků na úseku veřejného pořádku, proti majetku, dopravy a podobně  a různé trestné činnosti jako je autokriminalita, kapesní krádeže, výtržnictví a další. Naštěstí v minulých letech jsme  tento nárůst protiprávních jednání po dobu akce nezaznamenali. Přesto policisté z místního obvodního oddělení samozřejmě  budou  připraveni vyhovět potřebám občanů při řešení možných problémů ,a to i ve spolupráci s Městskou policií.  Policisté budou dále ve zvýšené míře dohlížet na veřejný pořádek, možné problémy s dopravou jako je parkování vozidel návštěvníků, kontroly řidičů, zda neřídí pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek a působit na úseku prevence kriminality. 
      
V rámci prevence kriminality připomínáme občanům, aby ve svých vozidlech nenechávali věci jako jsou mobilní telefony, peněženky a další cenné věci. Pokud je již ve vozidle zanecháte,  tak určitě ne na viditelných místech. Dále je nutno mít se na pozoru v samotném centru dění, a to zejména dávat si pozor na věci při sobě jako jsou kabelky a různé tašky. Pokud odkládáte tašku nebo kabelku například na lavičce, tak jí mějte neustále na dosah a pod kontrolou. To samé platí pro jízdní kola, která určitě nenechávejte bez dozoru a neuzamčená.
     
V neposlední řadě v rámci konání Polické pouti upozorňujeme na nutnost dodržování přechodných úprav v oblasti zajištění dopravy, zejména na respektování zákazu zastavení a stání a omezení rychlosti. Pro parkování vozidel je nutné využívat pouze vyhrazená místa. Seznam parkovacích míst bude zveřejněn dne 13. srpna 2008 v Polickém měsíčníku.
nprap. Pavel Leppelt


29.7.2008

Spokojenost zastupitelů Police nad Metují s činností policie
V souvislosti s trendem zvyšování kreditu a kvality činnosti Policie ČR na území bývalého okresu Náchod byli na jaře 2008 osloveni obecní zastupitelé ze 74 měst a obcí v regionu a požádáni o objektivní zodpovězení otázek v dotazníku, který jim byl distribuován prostřednictvím starostů.
Dotazník obsahuje celkem 19 uzavřených, polootevřených i otevřených otázek, které byly koncipovány tak, aby zahrnuly pokud možno co nejširší oblast policejních činností, ke kterým měli respondenti možnost se vyjádřit. Z těchto 19 otázek bylo 9 shodných s otázkami, které byly položeny respondentům v rámci celorepublikového průzkumu spokojenosti občanů s prací Policie ČR agentury IPSOS TAMBOR, jenž proběhl na jaře roku 2007.
Odpovědi zastupitelů najdete ZDE.
npor. Petr Rousek


21.7.2008

Bezpečnostní akce     
Dne 17. července 2008 ve večerních hodinách proběhla ve městě Police nad Metují bezpečnostní akce ze zaměřením na kontrolu dodržování zákazu prodeje a podávání alkoholických nápojů osobám mladším 18 let. Akce se zúčastnili policisté z místního obvodního oddělení ve spolupráci  se strážníky Městské policie Police nad Metují. Kontroly byly provedeny v restauračních zařízení na území města Police nad Metují. Při těchto kontrolách v místních restauracích nebylo zjištěno porušení zákona. Tato akce ovšem neproběhla pouze v restauračních zařízení. Policisté se zaměřili i na místa volně přístupná, jako jsou parky či jiná místa, kde se scházejí  mladí lidé. Jedním z takových míst  v našem městě je i parčík před kostelem vedle hřbitova.  Zde policisté provedli kontrolu skupinky mládeže a u jedné šestnáctileté dívky provedenou dechovou zkouškou zjistili požití alkoholického nápoje. Přístroj naměřil téměř 0,44 promile alkoholu. Na místě byl také zjištěn mladík starší 18 let, který dívce alkohol poskytl. Za toto jednání  se bude v nejbližší době zopovídat před přestupkovou komisí za spáchaný přestupek na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi, za což může ve správním řízení dostat pokutu až do výše 3.000 korun.
nprap. Pavel Leppelt


16.7.2008

Krádež motorové pily  
Dne 14. července 2008 v podvečerních hodinách se jednatřicetiletý muž vloupal do kůlny u osamoceného domku v České Metuji. Z kůlny odcizil benzinovou motorovou pilu Husqvarna v hodnotě 6.000 korun. Ovšem nepočítal s tím, že při odchodu od kůlny s motorovou pilou v ruce, se na něj bude dívat majitel kůlny, bydlící v domku opodál. Když majitel zahlédl co se děje, za mužem se rozběhl, po krátké honičce prchajícího muže dohonil a jak se říká, na místě ho zpacifikoval. Vzápětí přivolal policisty z obvodního oddělení Police nad Metují. Podezřelý muž byl na místě policisty zadržen a eskortován na obvodní oddělení do Police nad Metují. Následně policisté muži sdělili podezření z trestného činu krádeže ve zkráceném přípravném řízení, za což může být soudem potrestán odnětím svobody až na dva roky nebo peněžitým trestem.
nprap. Pavel Leppelt


12.7.2008
  
S pejskem po městě jedině na vodítku    
O tomto víkendu policisté z obvodního oddělení Police nad Metují přijali oznámení o volně  se pohybujícím  psovi po městě,  který svou bezprostřední přítomností vzbudil u místní obyvatelky  s kočárkem obavu, že jí napadne, neboť na ní vrčel. Jednalo se o dobrmana bez vodítka i náhubku a jeho majitel stál opodál. Naštěstí  k napadení psem nedošlo a  majitel si svého psa včas zabezpečil. I přesto uvedené oznámení bude  postoupeno k projednání před přestupkovou komisi při Městském úřadu v Polici nad Metují, neboť  doprovázející osoba  neměla  svého psa na vodítku tak, jak ukládá  obecně závazná vyhláška města Police nad Metují číslo 8 z roku 2006 o pravidlech pro pohyb psů na veřejných prostranství. Za porušení této vyhlášky může být  uložena pokuta až do výše 20.000 korun.
     
Každý majitel psa, nebo každý, kdo má psa nějakým způsobem svěřeného v péči, pokud již tak neučinil, měl by se s uvedenou vyhláškou co nejdříve seznámit a  respektovat ji. Předejde tak nepříjemnosti jako je jednání před přestupkovou komisí a možného uložení nemalé pokuty.
nprap. Pavel Leppelt 

vytisknout  e-mailem