Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Pokus vraždy, braní rukojmí

Havířov: Žena pobodala pracovnici školy, vzala dívku jako rukojmí 

Včera po obědě přijali karvinští policisté oznámení o napadení pracovnice základní školy v Havířově-Šumbarku a vzetí rukojmí – jedné ze školaček. Policisté provedli profesionální zákrok, díky kterému pachatelku zadrželi a nezraněnou dívku osvobodili.
 
Věc je kvalifikována jako pokus vraždy a braní rukojmí. Tento případ je zcela výjimečný. Pracovnice školy ve chvíli ohrožení zareagovala tak, že se snažila dítě bránit svým tělem a utrpěla vážná zranění. Policisté na oznámenou situaci neprodleně reagovali a díky jejich profesionálně odvedené práci vysvobodili dívku nezraněnou.
 
Policisté přijali oznámení včera kolem 12.45 hodin. Prvotní informace zněly velmi vážně, tedy že neznámá žena pobodala v základní škole jednu z pracovnic a drží v objektu jako rukojmí nezletilé dítě. Na místo byly neprodleně vyslány hlídky obvodního oddělení a další policisté územního odboru Karviná. Po ověření informace, v podstatě okamžitě, bylo zažádáno o posily, a to krajskou zásahovou jednotku a stálý tým vyjednávačů. Policejní specialisté na vyjednávání začali – samozřejmě po vyhodnocení situace - s navazováním kontaktu s pachatelkou. Ta byla zpočátku velmi agresivní a nepřístupná. Vyjednavači neměli vůbec lehkou úlohu, nicméně se i zde plně projevila jejich profesionalita.
 
Po celou dobu vyjednávání, které trvalo zhruba hodinu, měli policisté jediný cíl: maximálně zajistit bezpečí dívenky. Podařilo se jim dokonce navázat kontakt nejen s pachatelkou, ale i s dívkou. V danou chvíli nebylo možné vyloučit, že by si mohla ublížit i sama pachatelka. S ohledem na aktuální situaci rozhodl řídící akce o provedení zákroku. Policisté zásahové jednotky vnikli ve vhodnou chvíli za použití výbušky do prostor, kde byla žena a dítě. Pachatelku zadrželi a dívku předali lékařům, nikoli však kvůli zranění, ale z důvodu náročnosti prožité situace z hlediska její psychiky.
 
Vzhledem k závažnosti jednání pachatelky si případ již včera odpoledne převzali krajští kriminalisté, kteří celou událost i nadále prověřují, samozřejmě v úzké spolupráci s kolegy z územního odboru Karviná. V této chvíli je možné popsat včerejší událost tak, že 24letá žena vešla do objektu základní školy. Měla u sebe různé útočné zbraně. V úmyslu vymoci si výhodu zaútočila nožem na pracovnici školy, která zareagovala na útok tím, že dítě bránila vlastním tělem. Byla však vážně zraněna. Pachatelka si jako rukojmí vzala nezletilou dívku. V té chvíli již na místo přijížděli policisté…
 
Kriminalisté kvalifikovali věc jako podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu vraždy ve stádiu pokusu a zvlášť závažného zločinu braní rukojmí. Zákon stanoví za uvedené skutky trestní sazbu na deset až osmnáct let. Zadržená žena (věk 24 let z Havířova) byla s ohledem na aktuální psychický stav převezena na specializované zdravotnické pracoviště. Policisté jsou v kontaktu s lékaři a dosud není zřejmé, zda a kdy bude schopna úkonů trestního řízení, včetně výslechu. Bylo by proto spíše spekulativní vyjadřovat se nyní o motivu jednání pachatelky a dalších přímých souvislostech celého případu, které kriminalisté intenzivně prověřují. Policisté zajistili nůž i další věci, které měla žena u sebe.
 
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
23. 5. 2012
 
 

vytisknout  e-mailem