Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Pokus vraždy

Třinec: Spící dvojice polita hořlavou látkou. 

Krajští kriminalisté pokračují ve vyšetřování pokusu vraždy, u které jen shodou náhod nedošlo k závažným následkům na zdraví a v podstatě i na životě.

Ke skutku, ve kterém figurují osoby bez trvalého přístřeší, došlo v polovině minulého týdne v Třinci. V noci z úterý na středu se 52letý muž rozhodl vyřešit osobní spory s mužem (40 let) a ženou (50 let). Posilněn alkoholem měl pod rouškou tmy přijít do jejich provizorního příbytku. Spící dvojici a rovněž lůžkoviny polil hořlavou látkou. Útočník měl poté muže a ženu, kteří se vzbudili, za doprovodu výhrůžek fyzicky napadnout a ohrožovat nožem. Nakonec měl iniciovat zapálením rozlité hořlaviny požár. Vznikl jen mírný plamen, který se podařilo poškozenému uhasit. Tehdy podezřelý muž z místa odešel. Jen shodou náhod a okolností nedošlo v momentu iniciace ke vzniku požáru s následnou újmou na zdraví či životě dvojice. Zranění, která utrpěla fyzickým útokem žena, nejsou závažného rázu.

Věc si vzhledem k závažnosti převzali krajští kriminalisté. Policisté provedli kromě jiného na místě dokumentaci, zajistili různé věci a stopy, včetně nože a chemické látky, kterou byli poškození politi. Zajištěný materiál vyhodnocují specialisté z odboru kriminalistické techniky a expertiz krajského ředitelství.

Policisté zadrželi podezřelého muže zanedlouho po oznámení, a to nedaleko místa skutku. Následný den, jakmile byl vzhledem k podnapilosti schopen procesních úkonů, ho krajští kriminalisté obvinili ze zvlášť závažného zločinu vraždy ve stádiu pokusu. Muž je ohrožen trestní sazbou ve výši patnácti až dvaceti let nebo výjimečným trestem. Soud rozhodl o vzetí obviněného do vazby. Krajští kriminalisté ve vyšetřování pokračují.

V Moravskoslezském kraji se jedná od počátku roku o čtvrtý trestný čin kvalifikovaný jako vražda, všechny případy jsou ve stádiu pokusu.

por. Mgr. Soňa Štětínská
oddělení tisku, 6. května 2022

vytisknout  e-mailem