Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Pokus podvodu formou vishing

NYMBURSKO – Kriminalisté prošetřují případ pokusu útoku na bankovní účet. 

Dne 14. 7. 2021 zazvonil jednačtyřicetileté ženě z Milovic telefon, kdy na druhé straně se ozval mužský hlas, který vystupoval pod jménem banky, kde má žena založený svůj účet. Prvotně muž volal z důvodu úvěru, který žena údajně žádala. Poté, co mu žena sdělila, že žádný úvěr nežádala, odpověděl ji, že její účet byl napaden a přesměruje ji na bezpečnostní oddělení.
Celý hovor vyzníval naprosto profesionálně, bez náznaku toho, že by se mohlo jednat o jakýkoliv podvod. Podvodníci mají vše důkladně promyšlené, dokonce ženu informovali o předání věci Policii ČR a následně byla kontaktována dalším mužem, který se za policistu vydával. Cílem všech telefonátů bylo dostat ženu na určené místo, aby veškeré peníze z účtu vybrala a vložila na jiný účet.
V tomto případě dopadlo vše dobře, neboť žena cestou na smluvené místo navštívila pobočku dané banky, kde celou záležitost probrala s přítomnými bankéři a zjistila, že informace se nezakládají na pravdě a jedná se ze strany mužů o podvod. Následně věc oznámila na Policie ČR.

Takových případů neustále přibývá a proto je potřeba, být na takovou situaci připraven a rozhodně nikdy a nikomu přes telefon nesdělovat informace ke svému bankovnímu účtu!!! Policejní prezidium se touto problematikou zabývá a jsou zpracována preventivní videa.

Odkaz na jejich tiskovou zprávu s preventivními radami a videem naleznete zde.   

por. Bc. Petra Potočná
tisková mluvčí 
P ČR Nymburk
25. srpna 2021

vytisknout  e-mailem