Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Pokus o vylákání finančních prostředků!

TRUTNOVSKO - „Ahoj babi, to jsem já, tvůj vnuk“. 

Trutnovští kriminalisté od včerejšího dne ( 8. 2. 2018 ) prověřují oznámení týkající se pokusu vylákání finančních prostředků od seniorky žijící v Horním Maršově. Z oznámení, které jsme přijali, vyplynulo, že ženě telefonoval na pevnou linku „VNUK“ a požadoval po ní finanční prostředky. Seniorka se naštěstí chtěla ujistit a zkontaktovala se opravdovým vnukem, který celou věc oznámil na linku 158.

Způsob spáchání těchto činů se stále opakuje. Senioři jsou kontaktovány prostřednictvím telefonu, ve kterých jim „VNUK“ vylíčí své životní obtíže a poté vysloví požadavek o okamžité poskytnutí nemalé finanční částky.  Tyto telefonáty jsou zahájeny tradičním pozdraven „ahoj babi“ a volající se představí jako vnuk či přítel vnučky.

Základní preventivní opatření:

  • Každý telefonát si okamžitě ověřte. Zavolejte vnukovi, vnučce, kteří Vám měli údajně telefonovat.
  • Pokud zjistíte, že Vám opravdu nikdo z nich nevolal, volejte Policii České republiky a sdělte skutečnosti vyplývající z telefonátu.
  • Nesvěřujte své peníze osobám, které neznáte. Ani pod příslibem, že Vám do zástavy přenechají např. doklady (mohou být zcizené) nebo finance v cizí měně (může jít o padělek)    

Související článek ze dne 9. 2. 2018: Náchodsko.

por. Pižlová Šárka, DiS.
9. 2. 2018, 9:00 

vytisknout  e-mailem