Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Pokus o únos byl nedorozumění

HRANICE - Děda si spletl svého vnuka s jiným chlapcem. 

Dne 19. dubna 2017 v odpoledních hodinách policisté hranického obvodního oddělení přijali trestní oznámení na neznámého pachatele, který měl téhož dne okolo 13:00 hodiny na ulici Tř. 1. máje v bezprostřední blízkosti školy lákat do vozidla nezletilého chlapce. Řidič stáhl okénko u spolujezdce a volal na chlapce, aby si šel pro něco dobrého. Hoch na to nereagoval. Řidič vzhledem k tomu, že stál ve výjezdu a z areálu školy vyjíždělo vozidlo, musel s autem odjet. Vzápětí se ale vrátil a opět oslovil chlapce a řekl mu, aby si šel vzít něco dobrého. Ten mu ale odpověděl, že čeká na rodiče. Pak starší muž z místa odjel. Policisté ihned začali případ prověřovat a na základě zjištěných skutečností odhalili totožnost muže, který se v uvedeném vozidle v inkriminovanou dobu na místě skutečně pohyboval.

Následně bylo z jeho výpovědi zjištěno, že se událost opravdu odehrála, jak bylo popsáno, ale že si chlapce spletl se svým vnukem, který chodí do stejné školy. Při cestě autem spatřil u školy chlapce, o kterém si myslel, že je jeho vnuk, protože se mu velmi podobal jak oblečením, tak i vzhledem. Proto zastavil poblíž a skrz okno spolujezdce na něho volal, aby si šel na zákusek, který před tím bezprostředně zakoupil, jelikož chystal doma oslavu. Po odjetí z místa, aby uvolnil výjezd, se ve vozidle vrátil zpět k chlapci a opět mu nabízel, co zakoupil a ptal se ho, co tam dělá. Chlapec odpověděl, že čeká na rodiče. V tu chvíli si všiml, že se nejedná o jeho vnuka a z místa hned odjel.

Jeho verzi potvrdila i manželka, protože se jí ten samý den svěřil, co se mu přihodilo.

V tomto případě se jednalo pouze o nedorozumění a z důvodu, že nedošlo k protiprávnímu jednání, bude případ za strany policie odložen.

Nicméně chlapec se zachoval velmi rozvážně a obezřetně, že k neznámému muži ve vozidle nepřistoupil a nic si od něho nevzal. Rodiče by měli o takovýchto možných situacích s dětmi hovořit a nabádat je k tomu, aby se chovaly velmi opatrně v případě kontaktování cizí osobou, nejlépe, aby s ní vůbec nekomunikovaly.  

por. Mgr. Miluše Zajícová

27. dubna 2017

vytisknout  e-mailem