Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Pojistný podvod jim nevyšel

ZLÍNSKO: Boží mlýny přece jenom melou. 

Další z povedených kousků se podařil zlínským kriminalistům, kteří se specializují na krádeže vozidel. Odhalili pokus o pojistný podvod a pojišťovně ušetřili téměř půl milionu korun.

Myšlenka na podvod se v hlavě osmatřicetiletého obchodníka z Brněnska zrodila v okamžiku, kdy přivezl ze zahraničí Škodu Octavia se závadou motoru, o které však neměl před nákupem tušení. Protože by oprava značně navýšila cenu vozu, který měl v úmyslu prodat, rozhodl se pojistným podvodem pokrýt svou finanční ztrátu.

Přesvědčil tedy svého o rok mladšího známého z vedlejší obce, aby od něj vozidlo fiktivně koupil s tím, že ho po čase nechají ukrást a rozdělí se o peníze, které obdrží jako pojistné plnění za odcizené auto. K domluvené krádeži došlo v prosinci ve Zlíně během jednoho z hokejových zápasů.

Kriminalisté během pátrání po odcizeném vozidle zjistili, že odcizené ve skutečnosti nebylo. Po pár týdnech si pro mladšího z podvodníků přijeli domů a odvezli ho do policejní cely. Muž se ke všemu přiznal, po několika dnech se přiznal i jeho o rok starší kamarád. Při prověřování vyšlo najevo, že právě původní dovozce po domluvě odcizil ve Zlíně vozidlo a odvezl ho do své garáže. Po pár dnech chtěl Škodu převézt na jiné místo, aby úplně zahladil stopy, ale po cestě dostal smyk a havaroval do stromu a do příkopu. Nepojízdný vůz odtáhl za pomoci manželky, nehodu policistům nenahlásil. Vozidlo rozebral na jednotlivé náhradní díly, které chtěl postupně prodat. To se mu už nepodařilo.

Dva podvodníky nyní čeká policejní prověřování pro trestný čin pojistný podvod, za který jim v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na pět let.

22. března 2017, nprap. Monika Kozumplíková

vytisknout  e-mailem