Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Pohyb v kolejišti měl smrtelný následek

HODONÍNSKO: Muž se na druhou stranu kolejí už nestačil dostat. 

Tragická událost dnes odpoledne zaměstnala policisty, hasiče a pracovníky drážní inspekce. Při přecházení kolejí poblíž obce Rohatec zemřel starší muž. Ten si zkracoval cestu mimo místo určené k přecházení kolejí. Vstoupil do kolejiště a vedl s sebou ještě navíc jízdní kolo. Při pohybu v kolejišti upadl a již nestačil vstát, aby se bezpečně dostal na druhou stranu. Přijíždějící osobní vlak i přes použití rychlobrzdy muže v kolejišti usmrtil. Případem a bližšími okolnostmi se zabývají policisté.

I když se policisté této problematice věnují, stále se najdou lidé, kteří zbytečně hazardují své zdraví a život a pohybují se v kolejišti v místech, kde je to zakázáno.

Preventivní informace:

  • V současné době jsme svědky velkého počtu případů, kdy si lidé zkracují cesty přes místa, která nejsou určena veřejnosti. Jedná se především o přecházení kolejí po služebních stezkách zaměstnanců provozovatele dráhy nebo jiných místech, kde to není povoleno. Stojí však za to takto riskovat se životem?
  • Případy, při nichž je někdo zachycen vlakem, zcela jasně dokládají, že ne. Přesto železničáři denně napomínají desítky lidí, aby dbali opatrnosti, nevstupovali do kolejiště před přijíždějícími vlaky a nepřecházeli koleje tam, kde nemají. Obsah zákona č.266/1994 Sb. (Zákon o drahách) jasně určuje, kam cestující veřejnost smí vstupovat a kam naopak ne. 
  • Je potřeba si uvědomit, že na prvním místě riskujete svůj život, což je úplně nejvyšší daň za zkrácení si cesty. Na druhém místě porušujete zákon. Pokud Vás přistihne Drážní úřad, případně zaměstnanec provozovatele dráhy či Policie České republiky, hrozí vám vysoká finanční pokuta. 

por. Bc. Petr Zámečník, 26. 2. 2020

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem