Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Pardubický kraj - název

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

Pohřešovaný zkolaboval v autě

ORLICKOÚSTECKO - Včera ve 4 hodiny odpoledne jsme přijali oznámení týkající se pohřešování 61letého muže. Jeho žena věděla, že byl na kosmetice, poté měl vyzvednout zákusky pro své kolegy v zaměstnání, s nimiž se chtěl na konci své pracovní „kariéry“ rozloučit, tam ale nedorazil a na jakýkoliv telefonní kontakt neodpovídal. Věděli jsme, že jde o člověka, který má několik zdravotních problémů, a že může jít o minuty. 

Začali jsme u paní kosmetičky, která jeho návštěvu potvrdila. Už tam mu nebylo dobře, pro zlepšení dýchání prý použil inhalátor a odešel na toaletu. Prý trval na tom, že auto má zaparkované kousek a cestu zvládne. Na parkovištích v okolí ve 4 hodiny odpoledne jeho vozidlo nestálo. Českotřebovští policisté jeli prověřit i okolí obchodu, kde měl objednané zákusky. Tam kde běžně vozidla parkují, jeho dopravní prostředek nenašli. Už chtěli jet dál, ale jeden z kolegů si uvědomil, že by mohl stát v místě, které zákazníci této provozovny až tak často nevyužívají. Tenhle postřeh přinesl skvělý výsledek - mezi objekty budov jeho vozidlo zahlédli. Bylo nastartované a pán seděl nehybně uvnitř. Jelikož od rodiny věděli, že jde o pacienta, který trpí cukrovkou, bylo zřejmé, že může být v tzv. inzulínovém kómatu. Policisté zkontrolovali jeho základní životní funkce a předali ho do péče záchranářů.

V souvislosti s tímto příběhem s dobrým koncem je na místě připomenout 2 „rady“. Jedna je ke kolemjdoucím, druhá k řidičům.

  • Všímejme si dění v okolí. Podle všeho tento muž seděl v nastartovaném voze před provozovnou téměř tři hodiny a nikomu to nepřišlo zvláštní, nebo si nikdo si nevšiml, že je řidiči špatně.
  • Apelujeme na všechny řidiče, aby za volant vozidla nesedali v okamžiku, kdy jim jejich zdravotní stav naznačuje, že s nimi není něco v pořádku. Někdy může jít i o vteřiny, kdy ani nestačí zastavit.

por. Mgr. Eva Maturová
tisková mluvčí
25. května 2021

vytisknout  e-mailem