Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Pohár „doputoval“ do Moravskoslezského kraje

Ms kraj - psovod a jeho čtyřnohý parťák, specialista na vyhledávání výbušnin, zabodovali v mezinárodní soutěži 

Kynologická soutěž o „Putovní pohár ředitele ředitelství služby cizinecké policie“, která se konala od 2. do 6. května 2022 v Červené nad Vltavou, byla určená k porovnání a prověření úrovně připravenosti psovodů a služebních psů, jejichž specializací je vyhledávání výbušnin. V mezinárodní soutěži, které se kromě českých policejních kynologů zúčastnili také psovodi Armády České republiky a ozbrojených složek Slovenska  a Polska, naše krajské ředitelství reprezentoval prap. Bc. Aleš Mrazík se svým „parťákem“ Zikem. Oba se svého úkolu zhostili na jedničku a v silné konkurenci devatenácti týmů (psovod a pes) zvítězili ve třech kategoriích.

Soutěž sestávala z osmi disciplín, přičemž jedna obsahovala základní poslušnost psa a další se již věnovaly specializaci. Psi měli za úkol vyhledat výbušniny např. ve volném prostoru, v objektu, v dopravním prostředku nebo v zavazadle. Tak jako jiní psí specialisté (např. vycvičeni na vyhledávání drog nebo akcelerantů hoření) také tzv. „bombaři“ musí být na tuto práci vhodní.  Musí jít o psy s vyrovnanou povahou. Vždyť i úspěšný nález musí označit pasívním značením (úplným klidem těla, a to v poloze sedni, lehni nebo vystavením) a ne štěkáním či jakýmkoli kontaktem se vzorkem.

Takový je i šestiletý německý ovčák Zik od  Policie ČR (od policie ČR je název chovatelské stanice). Ke svému psovodovi Aleši Mrazíkovi se dostal ve svých třech letech již vycvičený ve specializaci na vyhledávání výbušnin. Což ovšem neznamená, že by oba „usnuli na vavřínech“. Spolupráce člověka a psa vyžaduje pravidelný trénink a pouze neustálé procvičování a zdokonalování dělá mistry, což oba v náročné soutěži prokázali. Prap. Mrazík se Zikem zvítězili v kategorii jednotlivců, společně se zlínským kolegou mjr. Bc. Jiřím Gregovským a jeho fenou Violou v kategorii družstev. Získali také cenu za „Speciální pachové práce“ – více k průběhu a výsledkům soutěže o „Putovní pohár ředitele ředitelství služby cizinecké policie“, naleznete na internetových stránkách organizátora https://www.policie.cz/clanek/sluzba-cizinecke-policie-zpravodajstvi-6-rocnik-policejni-kynologicke-souteze-psovodu-a-sluzebnich-psu.aspx.

Obtížnost soutěže potvrdil také Aleš Mrazík. Byla zde totiž mimo jiné zařazena také velice náročná disciplína, což je prohledávání dortových krabic. Dle jeho slov jsou krabice lehké a sebemenší dotek, kontakt psa je zřetelný a chyba odhalena. „Zik tuto tzv. královskou disciplínu zvládl na 96 bodů, ty  čtyři trestné body byly za napnutou vodící šňůru“, pochválil svého čtyřnohého parťáka. Z výsledkové listiny je patrné, že výkony týmu našeho krajského ředitelství byly velice vyrovnané. Ve vyhledávání ve volném prostoru dokonce získali maximální počet bodů.

Pro zajímavost ještě dodejme, že prap. Mrazík se s druhým služebním psem Grimmem od  Policie ČR umístili  na „bedně“ také na přeborech v Dobroticích (https://www.policie.cz/clanek/kynologicke-prebory-v-dobroticich.aspx).

Našemu kolegovi i jeho služebním psům gratulujeme a přejeme hodně úspěchů nejen na soutěžích, ale také ve službě.

por. Mgr. Daniela Vlčková
oddělení tisku
9. 5. 2022

Odkazy do noveho okna

Tým prap. Mrazík a Zik I

Tým prap. Mrazík a Zik I 

Detailní náhled

Tým prap. Mrazík a Zik II

Tým prap. Mrazík a Zik II 

Detailní náhled

Vyhledávání v zavazadle I

Vyhledávání v zavazadle I 

Detailní náhled

Vyhledávání v zavazadle II

Vyhledávání v zavazadle II 

Detailní náhled

Vyhledávání-dortové krabice I

Vyhledávání-dortové krabice I 

Detailní náhled

Vyhledávání-dortové krabice II

Vyhledávání-dortové krabice II 

Detailní náhled

Vyhledávání-železnice I

Vyhledávání-železnice I 

Detailní náhled

Vyhledávání-železnice II

Vyhledávání-železnice II 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem