Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Podzimní počasí si vybírá svou daň

LIBEREC – Dopravní policisté vyšetřovali dopravní nehodu u Jeřmanic. 

Sychravé počasí v tomto ročním období, zejména v podhorských oblastech Libereckého kraje, připravuje řidičům nemilé zážitky. Své by o tom mohl vyprávět 43letý řidič z Prahy.

Ten v neděli 8. října v 17:00 hodin řídil svůj modrý Lexus po silnici I/35. U obce Jeřmanice, po projetí levotočivé zatáčky, nepřizpůsobil rychlost stavu a povaze vozovky a s vozidlem dostal smyk.Lexus po dopravní nehodě
Neovladatelný automobil vyjel mimo komunikaci, kde narazil do ocelových svodidel. Od nich se odrazil a vlivem setrvačnosti se vřítil do levého jízdního pruhu, kde se střetl s jedoucí Octavií RS.
Při děsivě vyhlížející dopravní nehodě nebyl nikdo z účastníků zraněn a škoda vznikla „jen“ na obecně prospěšném zařízení a obou vozidlech.
Po příjezdu policejních hlídek na místo provedli policisté u obou řidičů orientační dechové zkoušky ke zjištění přítomnosti alkoholu v dechu. Byly negativní. Celková výše vzniklé škody však přesáhla 800 tisíc korun.
43letý řidič Lexusu se dopustil porušení ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích, za což mu byla na místě uložena bloková pokuta.

Zima se blíží, co tedy dělat?
Před nastávající zimou je vhodné nechat si vozidlo zkontrolovat. Doplnit zimní směsi některých druhů provozních kapalin, provést kontrolu akumulátoru, připravit se na montáž zimních pneumatik, provést kontrolu osvětlení vozidla, kontrolu stíracího zařízení (stěračů) a další.
Řidiči by měli předpokládat, že se změnami počasí přicházejí také horší podmínky pro řízení jejich plechových miláčků. Mohou za to klimatické podmínky. Mimo jiné snížená viditelnost vlivem dešťů či sněžení, tvorba mlh. Je nutné brát na zřetel také to, že denní doba je výrazně zkrácena a stmívá se již velmi brzy. Mění se také stav povrchu vozovky. Nejen sníh a náledí, ale například i spadané listí může nezkušeným řidičům připravit krušné chvilky.

Kdy „přezout“ z letních na zimní pneumatiky?
§40a zákona č. 361/2000 Sb. o silničním provozu, ukládá řidičům za povinnost, mít v období od 1. listopadu do 31. března, pokud v odst. 1 písm. a) se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo v odst. 1 písm. b) lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, že lze užít k jízdě v provozu na pozemních komunikacích motorové vozidlo kategorie M nebo N, pouze za podmínky použití zimních pneumatik, a to u motorových vozidel s maximální přípustnou hmotností nepřevyšující 3 500 kg na všech kolech a u motorových vozidel s maximální přípustnou hmotností převyšující 3 500 kg na všech kolech hnacích náprav s trvalým přenosem hnací síly.
Zimní pneumatiky, podle věty prvé, musí mít hloubku dezénu hlavních dezénových drážek nebo zářezů, nejméně 4 mm a u motorových vozidel o maximální přípustné hmotnosti převyšující 3 500 kg nejméně 6 mm.


Řidiči mají možnost, a to zejména v horských oblastech, setkat se dopravní značkou „Zimní výbava“, C 15a. Grafická podoba dopravní značky zde.
Ta upozorňuje řidiče na úseky pozemní komunikace, na kterých je povinnost mít vozidlo kategorie M a N vybaveno zimními pneumatikami za všech klimatických podmínek. Značka přikazuje řidiči motorového vozidla pokračovat v jízdě jen za použití zimních pneumatik, a to na všech kolech u vozidel do 3 500 kg nebo pouze na hnacích kolech u vozidel nad 3 500 kg. 
Tato dopravní značka platí od 1. listopadu do 31. března.

Úseky, na nichž platí dopravní značka "Zimní výbava", jsou uvedeny v příloze pod textem.
Zdroj: www.kraj-lbc.cz.

Nezbývá než řidičům popřát mnoho dalších kilometrů bez nehod.

10. 10. 2017
por. Bc. Robovský Vojtěch
KŘP Libereckého kraje, tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem