Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Podvody za 7,5 milionů

KRAJ - Obviněno pět mužů z Trutnovska 

Vrchní komisař Odboru hospodářské kriminality Služby kriminální policie vyšetřování KŘP Khk obvinil v těchto dnech pětici mužů (ve věku 31, 34, 36, 40 a 41 let) z Trutnovska z rozsáhlých podvodů, kterých se dopustili, vyjma jednoho obviněného, ve spolupachatelství. Tři z nich byli v minulosti za stejné skutky již odsouzeni. Policistům se podařilo v současné době ve spolupráci s trutnovskými  kolegy doobjasnit další trestnou činnost, které se měli dopustit v letech 2013 až 2014 (stejně jako v minulosti). Svým jednáním tak způsobili celkovou škodu přesahující 7,5 milionu korun.

Policisté nově zadokumentovali v této kauze celkem 20 případů podvodného jednání, ve kterých obviněná pětice mužů různě figuruje nebo se na nich různě podílí, a to se škodou 4, 5 milionu korun (celkově 7,5 milionu viz výše). Uvedená trestná činnost měla tzv. dvě roviny. Jendou z nich byl odběr stavebního materiálu a nátěrových hmot a druhou rovinou bylo získávání úvěrů na základě uvedení nepravdivých údajů.

Tato trestná činnost měla téměř vždy shodný scénář. Obvinění, kteří se většinou specializovali na nátěrové hmoty, vylákávali za účelem vlastního obohacení zboží od různých fyzických i právnických osob z celé České republiky. Pod falešným příslibem úhrady tento materiál následně odebírali na faktury, které však podnikatelům nehradili. Naopak zboží prodali pod nákupní cenou a utržené finanční prostředky použili pro vlastní potřebu. Hlavní obviněný (34 let) získanými penězi tak například financoval svoji touhu, spočívající v hráčství na výherních automatech. Za jeden večer byl prý například schopen prohát v ruletě částku 150 tisíc korun. Obvinění další finanční prostředky také získávali, jak již bylo uvedeno, uzavíráním smluv od různých bankovních ústavů, a to na základě předložení nepravdivých údajů.

Čtyřiatřicetiletému obviněnému, který je v současné době ve výkonu trestu odnětí svobody a figuruje ve všech skutcích, hrozí za podvody až 10 letý pobyt za mřížemi. Tento muž byl rovněž obviněn z úvěrových podvodů s trestní sazbou až na 8 let, které organizoval. Rovněž podle policistů způsobil i nejrozsáhlejší škodu, celkově přesahující 6 milionů korun. Ostatním obviněným, kteří jsou stíháni na svobodě, hrozí za podvody buď 5 leté nebo 8 leté tresty odnětí svobody.

por. Mgr. Lenka Burýšková
Dne 20. 4. 2017 v 10:30

vytisknout  e-mailem