Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Podvody s vysokou škodou

Karviná - Zneužívali nemocné, závislé, ovlivnitelné... 

Komisař oddělení hospodářské kriminality zanedlouho uzavře spis, ve kterém figuruje skupina podvodníků, kteří zneužili handicapy několika lidí. „Hlavou“ skupiny je žena ve věku 43 let, s ní spolupracovali tři muži ve věku od 26 do 51 let. Obviněná žena byla v lednu 2016 pravomocně odsouzena za podvod. V podmínce, o tři měsíce později, už „zpracovávala“ svoji první oběť.

Důvěřiá, lehce ovladatelná

Nejdřív prodali byt, a k sobě domů si nastěhovali budoucí poškozenou ženu. Jejich záměrem bylo vzít ženě doklady, aby měli kontrolovaný přístup k jejímu invalidnímu důchodu. Řeč je o obviněné 43leté ženě a jednom muži ze skupiny.

Obviněni v březnu loňského roku jménem 49leté poškozené učinili objednávku u jedné společnosti na telekomunikační služby, součástí smlouvy byl i mobilní telefon. K podvodu využili důvěrivou, lehce ovladatelnou ženu. Ona se zavázala ke splátkám, obviněni telefon prodali a peníze si nechali pro svou potřebu.

O pár dní později stejnou ženu přiměli k uzavření úvěrové smlouvy ve výši 15 000,- Kč s možným dalším navýšením. Zaplacena byla pouze jedna splátka. Znovu si peníze nechali pro sebe.

Dále, obviněni telefonicky objednali služby přes pevnou ADSL stanici, ale smlouvu znovu podepsala 49letá žena. Zneužili i její kopii občanského průkazu, kterou využili při sjednávání finanční půjčky u nebankovní společnosti. V červnu ženu znovu využili, tenktokrát při uzavření pojistné smlouvy, která se týkala odpovědnosti způsobenou provozem osobního vozidla.

Druhá oběť…závislý a zadlužený

V létě se obviněná žena zaměřila na jinou oběť. Věděla, že 66letý muž je závislý na alkoholu. Jednoho dne využila jeho podnapilosti a přesvědčila ho k uzavření úvěru. Muže odvezli do jedné pobočky, kde ho doprovodil nejmladší ze skupiny (26letý muž) a vystupoval jako jeho syn. V podstatě na muže dohlížel. Ještě téhož dne 66letý muž peníze z účtu vybral a předal je obviněné ženě.

Stejný scénář zopakovali ještě dvakrát, škoda už se blížila k jednomu milionu.

Třetí oběť…depresivní

Ke konci loňského roku k získání dalších peněz zneužili třetí oběť, muže ve věku 67 let, který trpí depresivními stavy a je alkoholik.

Pod záminkou přestavby ženina bytu muže přemluvili k uzavření hotovostního úvěru a několika spotřebitelských úvěrů. V bankovních domech byl celkem čtyřikrát.

Celková částka se vyšplhala k částce přesahující 1 300 000,- Kč.

Obviněná žena se podvodu dopustila i přesto, že v lednu loňského roku byla okresním soudem pravomocně odsouzena k podmíněnému trestu odnětí svobody.

Komisař zahájil trestní stíhání – hlavní osoby (žena a muž ve věku 51 let) obvinil ze spáchání zločinu podvod formou spolupachatelství. Muž ve věku 40 let byl obviněn ze spáchání přečinu podvod formou spolupachatelství. A nejmladší, muž ve věku 26 let, byl obviněn ze spáchání účastenství formou pomoci na zločinu podvod.

Pokračování…….

Obviněná žena v jedné restauraci oslovila 59letého muže se žádostí o zapůjčení peněz, což on odmítl. Souhlasil s nabídkou, aby si na sebe vzal úvěr na vybavení domácnosti. A tak se i stalo.

Žena si vybrala nábytek. Muž na nákup uzavřel úvěrovou smlouvu. Společnosti zatajil skutečnost, že smlouvu uzavírá pro jinou osobu, která jí má hradit. Dohodnuté splátky nehradil a na upomínky nereagoval.

I v tomto případě komisař zahájil trestní stíhání, muže i ženu obvinil  ze spáchání přečinu úvěrový podvod a organizátorství tohoto přečinu. 

V současnosti policisté prověřují další podvody a zneužívání osob, které jsou díky svému životnímu stylu nebo zdravotnímu stavu snadným cílem pro tyto podvodníky.

por. Mgr. Bc. Zlatuše Viačková, zpravodajství 30. listopadu 2017
komisař

+420 974 734 208
+420 602 161 727
zlatuse.viackova@pcr.cz

KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ POLICIE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE
kancelář ředitele krajského ředitelství
oddělení tisku a prevence


Havířská 1511
735 06 Karviná – Nové Město

vytisknout  e-mailem