Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Podvody s virtuální měnou

Karvinsko - Neznámým volajícím domnělým bankéřům, nevěřte 

Za posledních několik měsíců evidujeme nárůst případů, kdy lidé ve víře zisku „naslepo“ obchodují v podstatě s neznámými lidmi. Nechají s sebou manipulovat a v koncovce přijdou o vysoké finanční částky.

V tomto týdnu policisté hospodářské kriminality Územního odboru Karviná začali prověřovat podvod, který se týká nákupu virtuální měny. Tato událost začala telefonátem 35letému muži. Volající se představil jako pracovník banky a rozhovor vedl tak, že u poškozeného vzbudil obavu o své finanční prostředky. Druhý telefonát byl tak věrohodný, že poškozený udělal vše, co mu řekli. Druhý volající se představil jako policista.

Scénář stejný

U těchto případů je modus operandi stejný, dva telefonáty neznámých. Jeden se představuje jako pracovník banky a druhý jako policista.

Na telefon Vám zavolá člověk, který se představí jako bankéř (pracovník skutečné banky) s informací, že dochází k narušení Vašeho bankovního účtu, že v bance evidují pokus manipulování s uloženými financemi. Neznámý hned nabídne řešení jak tomuto zabránit, a to výběrem peněz a investování do nákupu bitcoinů. Ještě doporučí neprodleně uzavřít úvěr na dálku a poskytnuté peníze také vybrat. Volající tento hovor ukončí, s informací, že k ověření situace bude volat policie. Telefonát musí vypadat velmi věrohodně.

Zakrátko volá další člověk, který se již představí jako policista zabývající se touto problematikou a potvrdí předcházející hovor. I on doporučuje celý účet vybrat a nakoupit virtuální měnu.

Neznámý z našeho případu poškozeného také přesvědčil, a ten ihned zažádal o poskytnutí financí ve výši několika stovek tisíc. Nato volal druhý neznámý, který už se představil jako policista kybernetické kriminality. Poškozenému potvrdil možný pokus manipulace na jeho účtu a ihned ho instruoval, co dělat.

Všechny peníze z účtu okamžitě vyzvednout a vložit do samoobslužného automatu určeného výhradně pro nákup virtuální měny bitcoin a další peníze poslat i do virtuální peněženky.

Znovu varujeme a lidem doporučujeme:

  • NEINSTALOVAT si do vlastních elektronických zařízení žádné programy, které umožňují dálkový přístup jiným osobám k našemu zařízení.
  • Cizím (anonymním) lidem NEPOVOLOVAT vstup do internetového bankovnictví.
  • NEREAGOVAT na virtuální velmi výhodné finanční transakce.
  • NESPOLUPRACOVAT na přeposílání finančních prostředků.
  • Pokud nerozumím oblasti virtuálních měn, nepouštím se do ŽÁDNÝCH investic a jiných podobných akcí.
  • NEREAGOVAT na žádosti o sdělení ověřovacího PINu.
  • Žádná banka k zablokování účtu NEPOTŘEBUJE žádné údaje k bankovní kartě.

por. Mgr. Zlatuše Viačková, 24. září 2021

vytisknout  e-mailem