Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Podvody při nákupech

KLATOVSKO - Někteří občané nakupují prostřednictvím internetu, zaplatí peníze na neznámý účet a zboží neobdrží. Uvádíme několik doporučení! 

Na obvodním oddělení v Nýrsku přijali policisté oznámení o podvodu. Dosud neznámý pachatel se prostřednictvím e-mail komunikace domluvil s poškozenou na prodeji tabletu. V rámci elektronické komunikace byla domluvena platba předem na účet přepravní společnosti vedené v cizině. Žena z Klatovska dne 16. února letošního roku zaplatila na uvedený bankovní účet částku 500 euro. Do současné doby poškozená zboží neobdržela a přepravní společnost s ní přestala komunikovat.

Policie ve věci zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvod.

Podle trestního zákoníku, kdo sebe nebo jiného obohatí tím, že uvede někoho v omyl, využije něčího omylu nebo zamlčí podstatné skutečnosti, a způsobí tak na cizím majetku škodu nikoli nepatrnou, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

Občané objednávají a nakupují zboží pohodlně z domova, ale taková forma pořizování věcí přináší i svoje rizika. Někdy objednané zboží není kvalitní a na policii přijímáme oznámení i podvodných nabídkách, kdy objednavatel zaplatí požadovanou částku na uvedený účet, ale zboží neobdrží.

Doporučení:

  • Především si prověřte obchod a recenze uživatelů a neuhrazujte platbu předem – zjišťováno zneužívání podezřelých e-shopů.
  • Každý obchodník na internetových stránkách musí poskytovat své identifikační údaje i nákupní řád, obchodní a reklamační podmínky.
  • Doporučujeme nechat si zaslat zboží na dobírku a před úhradou zásilku zkontrolovat.
  • Na internetu lze nalézt i katalog certifikovaných obchodů – označené jako důvěryhodné.
  • Když je cena zboží podezřele nízká, může se jednat o podvod.
  • Pachatelé používají nepravdivá jména, neexistující telefonní čísla nebo i údaje osob, které netuší, že jejich osobní údaje někdo zneužívá.
  • Pokud jsou uvedené účty vedeny v zahraničí – buďte obezřetní!!!

nprap. Ladmanová Dana

27. března 2018

vytisknout  e-mailem