Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Podvody na internetu

Strakonice – Nedočkaly se ani dárků, ani vysněného pejska. 

Skutečnost, že se nevyplácí důvěřovat neznámým lidem, platí nejen v reálném životě, ale především na sociálních sítích. O tom se přesvědčily během týdne hned dvě ženy na Strakonicku.

Žena ze Strakonic navázala komunikaci s mužem, který ji oslovil v mobilní celosvětové seznamovací aplikaci elektronickou zprávou. Po několika konverzacích jí požádal o zaslání e-mailu. Prostřednictvím něho poté komunikace pokračovala a postupně si tak získával její důvěru. Poté následovala zpráva, že muž je nyní v Kataru a posílá jí dárky s finanční hotovostí. Ale jak už to u podvodníků bývá. Cesta zásilky samozřejmě neprobíhá hladce. Doručení se zkomplikovalo, je potřeba zaplatit clo, správní poplatek a další poplatky. Stále stejný postup pachatelů. Podvodník požádal ženu, aby na bankovní účet přepravní společnosti poslala finanční hotovost. Ta nakonec na účet zaslala pouze neúplnou částku, částku tisíc euro. Od té doby muž na e-maily nereaguje a jak se ukázalo, přepravní společnost vůbec neexistuje.

Další podvedenou, je starší žena ze Strakonicka, která si na internetovém portálu vyhlédla inzerát nabízející k prodeji Francouzského buldočka. S prodávajícím se prostřednictvím e-mailu zkontaktovala a ten jí postupně lámanou češtinou (překladačem do češtiny) zaslal pokyny k prodeji. Pes měl být doručen z Ukrajiny. I v tomto případě se opět doručení zkomplikovalo. Seniorka podle pokynů postupně peněžním převodem na anonymní účet zasílala finanční obnosy, ale vysněného štěněte se nedočkala. Nakonec přišla o částku třicet dva tisíc korun.

Policisté upozorňují na množící se podvody a nabádají občany, aby byli opatrní. Všechny informace s prodejcem spojené se snažili ověřit dříve, než pošlou „kamsi na účet“ své peníze.  Také pozor na komunikaci s neznámým prodejcem, která je založená pouze na přes e-mailovou adresu, bez jakýchkoliv identifikačních údajů.  

por. Mgr. Jaromíra Nováková, st.pis@pcr.cz

30. listopadu 2020

vytisknout  e-mailem