Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Podvodný nákup mobilních telefonů

LIBEREC - Škodu za bezmála 108 tisíc korun způsobil 36letý muž. Na jméno soukromé firmy si objednal několik mobilních telefonů, kdy zfalšoval plnou moc. Zaplatil pouze zálohu a zbylou hodnotu zboží již neuhradil. 

Vydával se za spolumajitele jedné soukromé firmy, zfalšoval plnou moc za firmu a následně podvedl i svoji známou. To vše kvůli tomu, aby se obohatil a získal tak snadno několik  hodnotnějších mobilních telefonů.

Šestatřicetiletý muž pocházející z Liberecka si vytvořil v polovině září loňského roku emailový účet a objednal přes internetový obchod 4 kusy mobilních telefonů značky Samsung Galaxy S7 Edge v bílém provedení a 1 kus mobilního telefonu značky Samsung Galaxy S7 zlaté barvy, přičemž do objednávky uvedl jako kupující nejmenovanou společnost s místem dodání v Liberci. Tyto údaje uvedl do objednávky bez jakéhokoliv vědomí jmenované společnosti. Dále se v objednávce zavázal k uhrazení části objednávky ve výši 6 tisíc korun v hotovosti při samotném převzetí zboží a zbylé části fakturou.

Muž dále nelenil a oslovil svoji starou známou, se kterou se znal z bývalého zaměstnání. Požádal ji o pomoc, kdy vystupoval jako spolumajitel firmy, jejímž jménem si zboží objednával. Vysvětlil ji, že potřebuje v Liberci něco vyzvednout, ale že se v daný termín do Liberce nedostane. Požádal ji o její nacionále a veškeré informace potřebné k tomu, aby ji mohl jako spolumajitel firmy vystavit plnou moc za firmu. Pětačtyřicetiletá žena v tom neviděla žádný problém a slíbila svému známému, že to zařídí. Následně se sešli v hospodě, kde podvodník předal ženě veškeré dokumenty a finanční hotovost 6 tisíc korun na převzetí pěti mobilních telefonů v internetovém obchodu. Poté, co důvěřivá žena mobilní telefony v následujících dnech  v obchodě vyzvedla, si je muž od ní opět v hospodě převzal. Od té doby se jí už neozval. Zbylou hodnotu za mobilní telefony však již nikdo společnosti, u které byly objednány, neuhradil.

Poté, co se po ženě začala shánět Policiie ČR, bylo jí to celé divné. Napadlo jí, že by to mohlo souviset s uvedenými telefony. Zavolala do firmy, ve které měl její známý pracovat. Tam se však dočkala odpovědi, že tam nikdo takový vůbec nepracuje. Celou věc pak vysvětlila policistům, kteří se případem zabývali.

Zrovna tak bylo překvapení i na straně společnosti, za kterou muž vystupoval. Její skuteční majitelé našli ve schránce upomínající dopis k zaplacení neuhrazené částky za mobilní telefony. Jednalo se o telefony v celkové hodnotě bezmála 108 tisíc korun.

V uplynulých dnech již liberečtí kriminalisté zahájili trestní stíhání 36letého muže pro spáchání přečinu "podvod", za který mu nyní hrozí trest odnětí svobody od jednoho do pěti let. Trestní stíhání probíhá na svobodě.
 

14. 2. 2018
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem