Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Podvodný internetový prodej

TŘEBÍČ: Žena obdržela prázdný balíček. 

Moderní doba sebou přináší i řadu kriminálních jevů, na které stále nejsme připraveni. Počítače a internetová síť nám umožňuje nejen získávání značného množství informací, ale i internetový nákup zboží, které jsme prakticky nikdy neviděli. Navíc nakupujeme od prodejců, které ani nikdy neuvidíme.

Policisté na Třebíčsku jen za čtyři měsíce tohoto roku evidují celkem šest trestných činů podvodů a více než desítku přestupků na internetových burzách. A to jsou jen ty případy, kdy se podvedení rozhodli věc oznámit na policii.


Poslední případ přijali policisté dne 3. května na Obvodním oddělení v Třebíči. Poškozená žena si objednala 20. dubna přes internet dva mobilní telefony, které ihned zaplatila a finanční hotovost poukázala na požadovaný bankovní účet. O několik dnů později ji byl doručen balíček, který byl bohužel prázdný. Žena tímto podvodným internetovým prodejem přišla o téměř třináct tisíc korun. Pachatel se dopustil přečinu podvodu a hrozí mu trest odnětí svobody až na dvě léta.


Nejde samozřejmě všechny prodávající házet do stejného pytle. Na druhou stranu rok od roku policie eviduje více a více případů, kdy dochází k podvodnému jednání prodávající osoby. Musíme si uvědomit, že takzvané „reference o prodejci“ nám nemohou zaručit, že si je nenapsal sám. Přistupujme tedy k těmto obchodům a lákavým nabídkám obezřetněji.


 Rada policie i v těchto případech zní:

 

  • Nedůvěřujte - prověřujte.

  • Nenechte se nalákat na super levný nákup.

 

por. Bc. Marcela Lavická, komisař

3. května 2011

vytisknout  e-mailem