Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Podvodník se zaměřil na obecní úřady ve Středočeském kraji

KUTNOHORSKO - Uzavřel s nimi smlouvy přestože věděl, že zboží není schopen dodat 

Kriminalisté z Kutné Hory si posvítili na devětatřicetiletého muže, který se měl od roku 2018 až do roku 2019 dopouštět podvodného jednání, kde figurovaly především obecní úřady, na které se 39letý muž zaměřil.

Muž pracoval jako osoba samostatně výdělečně činná a s obecními úřady, a to nejméně v devíti případech, uzavíral smlouvy na dodávky informačních cedulí a dalšího informačního a administrativního materiálu. To vše dělal, ačkoli věděl, že je ve špatné finanční situaci, která mu plyne zejména z několika exekucí, které jsou proti němu vedeny a taktéž i z nesplněných předchozích závazků, které uzavřel smlouvami s obcemi. Vzhledem k těmto okolnostem musel vědět, že nebude moci svým závazkům vyplývajících ze smluv dostát.

Scénář byl vždy stejný. Devětatřicetiletý muž uzavřel smlouvu s obecním úřadem, ve které se zavázal dodat plastové informační cedule, hřbitovní cedule, smaltovanou ceduli nebo například slavnostní žerď a vlajku. V jednom případě se dokonce jednalo o maketu policisty.
Poté obecní úřad vyplatil na účet zhotovitele vždy polovinu domluvené částky. Práci však muž nikdy nevykonal, zboží nedodal a zálohu zpátky také nevrátil.
Svým jednáním tak způsobil poškozeným celkovou škodu ve výši téměř 90 tisíc korun.

Policisté z Oddělení hospodářské kriminality z Kutné Hory minulý týden zahájili trestní stíhání výše zmíněného muže, jako obviněného ze spáchání přečinu podvod, za což mu v případě odsouzení hrozí až 2 roky odnětí svobody, zákaz činnosti nebo propadnutí věci.

kpt. Mgr. Pavel Truxa
tiskový mluvčí
12. října 2021

vytisknout  e-mailem