Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Podvodník s legendou "vnuk" byl dopaden

PROSTĚJOVSKO - Neopatrní senioři přišli o 107 tisíc korun. 

V pátek 29. června 2018 v dopoledních hodinách zazvonil u dveří rodinného domu v obci na Prostějovsku neznámý muž. Když mu sedmaosmdesátiletý majitel přišel otevřít, pod záminkou, že hledá jeho vnuka, se vetřel do domu. Tam svou „legendu“ doplnil tím, že vnukovy veze nějaké náhradní díly na automobil, a že mu je tady nechá za částku 37 tisíc korun. Před důvěřivým seniorem a jeho manželkou dokonce předstíral, že s jejich vnukem telefonuje. Při předstíraném telefonním hovoru „se dohodli“, že peníze zaplatí jeho prarodiče a on vnuk je později při převzetí zásilky vrátí. Starý pán tedy přinesl obálku s penězi. Toho podvodník využil, odvedl pozornost seniorů a z obálky všechny peníze nepozorovaně sebral. Celkem se takto zmocnil částky 107 tisíc korun. Poté prohlásil, že jde do auta pro zásilku a z domu odešel. Když se zpět již nevrátil, chtěl starý pán peníze opět uschovat. Při tom však zjistil, že obálka je prázdná.

Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinu podvod, přečinu porušování domovní svobody a přečinu krádež.

Kriminalitu páchanou na seniorech Policie ČR považuje za velice závažnou, a proto také prostějovští kriminalisté dopadení pachatele věnovali maximální úsilí. Důkladným prověřováním všech okolností a za využití operativně pátracích metod se jim jako podezřelého po několika měsících podařilo ustanovit šestatřicetiletého muže z Přerova. Ten se pod tíhou předložených důkazů k činu přiznal a v uplynulých dnech od policistů převzal usnesení o zahájení trestního stíhání. V případě odsouzení mu za tento skutek hrozí trest odnětí svobody na jeden rok až pět let.

por. Mgr. František Kořínek

17. října 2018

vytisknout  e-mailem