Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Podvodník okradl muže na bazarovém portálu

BEROUNSKO – Z účtu poškozeného zmizelo téměř 150 tisíc korun. 

Případů kybernetické kriminality a podvodníků, kteří se nás snaží v internetovém prostředí okrást, bohužel neubývá. Naopak se s nimi setkáváme čím dál tím více. Triky podvodníků a jejich techniky a legendy jsou stále více propracované a promyšlené.

Nejvíce podvodů v poslední době evidujeme na bazarových a inzertních portálech. Scénář je vždy velmi podobný. Prodávající (následně poškozený) nabízí k prodeji nějaké zboží a následně jej kontaktuje podvodník, který vystupuje jako kupující, který má o danou věc zájem. Ten ale následně pošle odkaz na vyzvednutí peněz nebo na odkaz, který vypadá jako skutečná stránka přepravní společnosti. Tam poškozený vyplní údaje ke své platební kartě a místo výdělku, přijde o nemalé peníze, někdy tisíce až statisíce.

Prodej na bazarovém portále skončil pro muže s nemilým překvapením. Místo peněz, kterými si chtěl za prodej konzolových her přivydělat, přišel o téměř 150 tisíc korun.

Osmačtyřicetiletý muž na jednom z bazarových portálů vystavil zboží, konkrétně konzolové hry za částku 2500 Kč. Na inzerát se mu zanedlouho ozval neznámý muž a projevil zájem o nabízené hry. Následně poškozenému zaslal odkaz připomínající stránky přepravní společnosti, kde poškozený, ač byl prodávající, vyplnil veškeré údaje ke své platební kartě. Potom už se nestačil divit… Z internetového bankovnictví mu podvodník „vysál“ z účtu 149 tisíc korun.

Poškozený celou věc oznámil berounským policistům, kteří nyní po pachateli pátrají.

Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací. Pachateli v případě dopadení a odsouzení hrozí trest odnětím svobody na šest měsíců až čtyři léta.

Pokud vy prodáváte jakékoliv zboží na internetovém či bazarovém portále, musí vám zaplatit druhá strana, tedy kupující. Nikdy proto nevyplňujte údaje z vaší platební karty, pokud vás kupující kontaktuje nebo zašle odkaz, kde údaje máte vyplnit. S největší pravděpodobností se jedná o dalšího podvodníka, který má své kroky velmi dobře naplánované a má jediný cíl – OKRÁST VÁS!


 
 
 
 
por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
16. září 2022

vytisknout  e-mailem