Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Podvodníci útočí na seniory po telefonu

ČESKOLIPSKO - Během jednoho dne zkusili neznámí pachatelé okrást celkem tři seniory. 

Podvodníci, kteří kontaktují seniory jenom proto, aby je připravili o jejich všechny peníze, o sobě dali v tomto týdnu vědět. Zatím neznámý pachatel oslovil po telefonu tři starší občany z Českolipska a žádal je o peníze. Jen díky jejich opatrnosti nakonec nic nedostal, ale to neznamená, že by se lidé před podvodníky neměli mít na pozoru.

Včera dopoledne zazvonil telefon v domácnosti 93letého muže, kterému se pak v průběhu rozhovoru snažil neznámý pachatel namluvit, že je jeho vnuk a potřebuje nutně půjčit částku 50 000 korun. Děda mu na to odpověděl, že peníze spravuje  babička, která momentálně není doma. Pachateli tedy nezbylo nic jiného než později ještě zavolat i jí. Ta ale jeho lest prohlédla a odmítla ho. Její skutečný vnuk později na neznámého pachatele podal trestní oznámení.

Ve středu rovněž v dopoledních hodinách požadoval stejnou částku, tedy 50 000 korun, neznámý pachatel po jiném, tentokrát  94letém seniorovi. Jemu se představil jako jeho syn a na co peníze potřebuje, mu nesdělil. Když od něj uslyšel, že  má senior doma maximálně 5 000 korun, hovor ukončil a už se víc neozval. I jeho rodina se potom obrátila na policii.

Neznámý volající požadoval včera po ránu  ještě 100 000 korun po 76leté ženě,  aniž by se jí  nějak identifikoval. Oznamovatelka si jen vybavuje, že jí tykal. Potom, co si vyslechla jeho požadavek, se ho zeptala, jestli se nezbláznil. Hned potom podvodník zavěsil, takovou odpověď asi od ženy nečekal.

V letošním roce se zatím neznámý pachatel pokusil na Liberecku po telefonu vylákat od jedné seniorky 500 000 korun. Vydával se za jejího vnuka a k tomu, aby peníze dostal, už moc nechybělo. Babička odjela za tímto účelem do své banky, ale tam se dozvěděla o tom, že jí peníze vyplatí až za dva týdny. Když to podvodníkovi řekla, už se neozval.

My v této souvislosti seniorům radíme, aby na základě  telefonické žádosti nikomu peníze nevydávali. Vzhledem k tomu, že  podobných případů přibývá,  je třeba, aby nás o každé takové podezřelé žádosti informovali prostřednictvím linky 158. Pomůže nám i to, když budou senioři při prvním telefonátu jen předstírat ochotu peníze  vydat a s  volajícím se domluví, aby se ozval znovu. Pokud nás o tom neprodleně  vyrozumí, budeme mít možnost druhý  telefonát s podvodníkem monitorovat a získat tak cenné informace vedoucí k odhalení  jeho identity.

22. 6. 2017
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem