Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Podvodníci posílají zprávy s nárokem na příspěvek na bydlení

KOLÍNSKO – Pokud vám přišla SMS s odkazem na stránky Ministerstva práce a sociálních věcí, zbystřete! 

I když jsou občané na veškeré typy podvodů opakovaně upozorňováni, nedaří se bohužel jejich počty snižovat.

Upozorňujeme na další triky kybernetických útoků, které se schovávají za nabídky příspěvku na bydlení od Ministerstva práce a sociálních věcí. Podvodné zprávy Vám mohou přijít e-mailem nebo SMS zprávami. Obsahovat mohou text, jako jsou například: „Je vám poskytnut příspěvek na bydlení po dobu 3 měsíců od „MPSV“ nebo „MPSV informuje v rámci programu bydlení, že máte k dispozici příspěvek“. Takové či obdobné zprávy Vám přijdou spolu s odkazem na webové stránky věrně napodobující oficiální web Ministerstva práce a sociálních věcí. Jazyková kvalita textu zpráv se v různých verzích liší, nicméně ale jde o strojový překlad, který můžete pozorným přečtením odhalit.

Jedním z poškozených je i 56letý muž. Tomu zaslal podvodník SMS zprávu s odkazem na Ministerstvo práce a sociálních věcí a možností získání příspěvku na bydlení. Muž na odkaz klikl, čímž byl přesměrován na stránky podobající se skutečné webové stránce MPSV. Tam byl vyžádán k přihlášení do svého internetového bankovnictví. Po vyplnění veškerých údajů potvrdil transakci a poté zjistil, že mu byla z účtu odečtena částka ve výši téměř 24 tisíc korun. 

Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání 2 trestných činů, a to z podvodu a neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací. Za to hrozí v případě zjištění a dopadení pachatele trest odnětí svobody až na dvě léta.

Informace, jak takovým podvodům předcházet, naleznete v odkazu: https://www.policie.cz/clanek/preventivni-informace-smishing.aspx

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
15. ledna 2024

vytisknout  e-mailem