Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Podvodníci nikdy nespí

Senioři pozor  

     Podvodníci využívají různé záminky a lsti, aby se dostali k vašim penězům. Chtějí vniknout do vašeho bytu a pokud z vás nevylákají peníze přímo, ovládají spoustu způsobů jak vás okrást. Proto prosíme, nedůvěřujte cizím lidem a nikoho cizího nevpouštějte do bytu.

samolepka pro seniorysamolepka pro seniory

Na Benešovsku a dokonce i v Praze se v poslední době udála řada podvodů na seniorech, kteří díky své důvěřivosti přišli o všechny své úspory.

     První případ, který je nám znám se odehrál v Praze 5. listopadu loňského roku. Šestaosmdesátiletá žena se vydala na procházku, když ji na Palackého mostě oslovil muž z právě zastaveného vozidla stříbrné barvy, ve kterém seděla spolujezdkyně s tím, že jeho příbuzný měl vážnou dopravní nehodu a je umístěn v nemocnici. Stařenka se po krátké rozmluvě rozhodla ukázat jim cestu a dobrovolně do vozidla nasedla. Během jízdy měl muž údajně hovor od primáře nemocnice, který mu měl říci, že jeho příbuzný je na tom velmi špatně a bude muset okamžitě podstoupit operaci, která však bude stát sedmdesát tisíc korun. S touto povídkou se tedy obrátil na důchodkyni, která se jim rozhodla v tak „vážné“ situaci pomoci. Nejdříve zajeli k ní domů, kde však neměla tak vysokou hotovost a tak ji tedy doprovodili do banky, kde zbylou hotovost vybrala z účtu. Po vyzvednutí celou částku odevzdala podvodníkům, kteří jí výměnou nechali tašku s údajně pěti až deseti tisíci dolary s tím, že se do pěti hodin vrátí a peníze jí budou navráceny. Toto se ovšem nestalo.

    Více jak měsíc po této události, patnáctého prosince roku 2008 se totožný případ stal právě v Benešově, kdy stejnou historkou o zraněném příbuzném a radou o cestu k nemocnici podobná dvojice vylákala z pětaosmdesátiletého muže čtyřicet pět tisíc korun. Důchodci se asi zželelo srdce nad zraněným, pro kterého musel přiletět vrtulník

     Muž a žena se třetího února letošního roku v dopoledních hodinách pod záminkou dopravní nehody známého vetřeli do bytu sedmasedmdesátileté ženy, kde ji umluvili k půjčce deseti tisíc korun na ošetření a poté ji v nestřeženém okamžiku okradli o dalších deset tisíc.

     A nakonec máme případ, kdy tři podvodnice vstoupily na pozemek a do bytu osmdesáti čtyřletého důchodce s historkou, že chtějí zakoupit staré peřiny a kůže z králíka. Když jim v dobré víře šel do kůlny své zboží ukázat, jedna z žen vnikla do jeho domu a ten mu prohledala. Při svém počínání našla jedno sto padesát tisíc korun. Poté všechny podvodnice v rychlosti obydlí a pozemek opustily, nasedly do přistaveného vozidla Škoda Octavia údajně lahvově zelené barvy, které měl řídit muž a odjely.  Ve všech případech se jednalo o spoluobčany tmavé pleti.

     Policie apeluje na to, aby si občané dávali pozor, nedůvěřovali cizím lidem a v žádném případě nikomu neznámému neposkytovali žádné finanční půjčky.



 


vytisknout  e-mailem