Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Podvodníci nabízejí levná auta z druhé ruky

KRAJ - Kriminalisté varují před podvodnými inzeráty na internetu. 

Liberečtí kriminalisté varují před podvodnými nabídkami prodeje ojetých vozidel, které se objevují na internetových bazarových portálech. V současné době je zaměstnává organizovaná skupina pachatelů, která prostřednictvím těchto inzerátů okrádá o nemalé peníze zájemce o koupi ojetých aut.

V loňském roce si například našel  na internetovém bazarovém portálu nabídku prodeje vozidla výrobní značky Audi A6 3.0 TDI za 151 400 korun (5 600 euro) 43letý muž z Liberecka. S prodejcem se domluvil na způsobu platby i doručení vozidla do místa jeho trvalého bydliště, které měla zajistit spediční služba. Podle instrukcí poukázal částku 5 600 euro na účet, který byl veden u slovenské banky. Následně mu prodejce zaslal detailní informace související s uzavřenou  smlouvou včetně ID zakázky, pod kterým může sledovat pohyb  vozidla. Fiktivní prodejci se vydávali za Němce a auta měli údajně vozit do České republiky právě z Německa. Když Liberečan nemohl transport svého vozidla na internetu dohledat, kontaktoval prodejce, ale ten ho ujišťoval, že je vše v pořádku. Komunikace probíhala pouze prostřednictvím emailů. Podvodníci  se  s poškozeným domlouvali velmi špatnou lámanou češtinou. Vzhledem k tomu, že zaplacené auto dosud neviděl a inzerenti se odmlčeli, obrátil se se žádostí o pomoc na policisty. Později také prostřednictvím internetu zjistil, že má stejnou zkušenost více lidí.

Foto_13

 

Ukázalo se, že podobná trestní oznámení přijímají policisté i v jiných regionech republiky a intenzivně na nich nyní pracují. Liberečtí kriminalisté proto doporučují, aby zájemci o motorová vozidla byli při uzavírání kupních smluv přes internet obezřetnější. Také v této souvislosti žádají o pomoc při identifikaci osob zveřejněných na přiložených fotografiich (pod článkem). Pokud je poznáváte, volejte prosím známou linku Policie ČR 158 nebo kontaktujte kteroukoliv policejní služebnu a sdělte policistům veškeré údaje, které mohou přispět ke zjištění jejich totožnosti. Pachatelé používají k zastření své vlastní totožnosti poupravené odcizené nebo nalezené občanské průkazy.

Inzeráty, které na internetových bazarových stránkách podvodně publikují, nabízejí dobře vypadající vozy za nižší než obvyklou cenu na trhu. Vysvětlují to například tím, že se majitelé aut chtějí zbavit proto, aby si koupili nová auta na ekologické alternativní pohony. Dobře vypadající vůz na fotografii a nízká cena jsou pro mnohé potenciální zájemce velkým lákadlem.  Policisté ale v této souvislosti veřejnost varují. Při nápadném nepoměru kvality a ceny vozidla by se lidé měli mít spíše velmi na pozoru. Obecně pak platí, že pokud kupující nevidí vozidlo a prodávajícího osobně, uzavírá rizikový obchod.

 

20. 1. 2017
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí
 


 

vytisknout  e-mailem