Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Podvodníci na seniorech pod zámkem

V hledáčku policie je však další darebák 

 

Policisté v Brně objasnili dva podvody na seniorech z Náchodska. Náchodští kriminalisté však v tentýž den, kdy dostali zprávu o zadržení podvodné skupinky, zároveň zaznamenali nový případ darebáka, který se vetřel do bytu seniora a obral ho o úspory.
 
Objasněné případy z dubna a května vykazují naprosto stejné znaky, jako by je podvodníci hráli jako pečlivě nastudovanou hru. Slovensky hovořící lidé, většinou velmi slušně oblečený pár ve středních letech, zastavili seniory a ptali se na cestu do nemocnice. Staré lidi přitom přesvědčili, že potřebují půjčit peníze na zaplacení nějaké poplatku v nemocnici a jako zástavu jim nabídli tašku s valutami, kde se však skrývaly jen bezcenné papíry nebo nic. Obvykle je dovezli až domů, vetřeli se do bytu a při návštěvě ukradli ještě další peníze, které měli senioři doma. V dubnovém případě 85letá důvěřivá paní takto přišla o 14.000 korun, při květnovém podvodu je 76letá stařenka do bytu nepustila. Přesvědčili ji však, aby jim půjčila 7.000 korun, které jim stará paní předala chodbě. Peníze, jež slíbili do dvou hodin vrátit, už pochopitelně neviděla. Brněnští policisté z podvodného jednání důvodně podezírají 45letého cizince a 43letou cizinku. Náchodská policie v současné době prověřuje, zda zadržená dvojice na území našeho regionu o peníze neobrala ještě další seniory.
 
Vykutálený dlužník
Českoskaličtí policisté společně s náchodskými kriminalisty od úterý 13. 10. 2009 pátrají po lumpovi, který obral 93letého seniora z České Skalice o 35.000 korun. Muž se v dopoledních hodinách dal do hovoru se starým pánem, který se vracel z procházky. Na stařečka vyrukoval s historkou, že je známý jeho dcery a že jí dluží nějaké peníze. Po chvilce celkem příjemného rozhovoru starý pán cizího muže pozval do svého bytu, kde si dále vyprávěli. Pak se muž zeptal, zda si může dojít na toaletu. Po návratu do kuchyně se vymluvil, že nemá na vrácení dluhu drobné peníze a že se s nimi vrátí odpoledne, pak rychle odešel. Až poté, co se starý pán zvedl ze židle v kuchyni a vešel do obývacího pokoje, zjistil, že muž nejenže nepředal žádný dluh, ale naopak mu ukradl z volně přístupné zásuvky dvě obálky s penězi. Po podvodníkovi, kterému hrozí až dva roky za mřížemi, policisté pátrají. Seniory přitom opět nabádají, aby nedůvěřovali cizím lidem a v žádném případě je nezvali dál a nepouštěli do bytu.
Ilustrační foto policie
 
Více na Senioři, braňte se podvodům.
 
por. Bc. Eva Prachařová
14. 10. 2009

vytisknout  e-mailem