Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Podvodníci na internetu oslovují prostřednictvím falešných facebookových profilů, které se tváří jako pravé, „přátele“ skutečných osob, které se následně pokusí připravit o peníze

BENEŠOVSKO – Policie všechny uživatele Facebooku před takovým jednáním varuje a ty, kteří byli takto podvedeni, vyzývá, aby se co nejdříve přihlásili. 

Princip těchto podvodů je velmi jednoduchý. Někdo si vytipuje vhodný facebookový profil a vyhotoví jeho velmi věrohodnou kopii. Prostřednictvím takového falešného profilu pak postupně, bez jakéhokoliv komentáře, požádá všechny „přátele“ skutečného uživatele o „přátelství“. Pak už jen čeká, zda bude úspěšný. Pokud mu taková osoba vyjde vstříc a jeho žádost přijme, vyžádá si pod nějakou smyšlenou legendou číslo jejího mobilního telefonu. Pokud ho získá, pokusí se ho využít například v rámci internetového nákupu, při kterém k uhrazení částky za zboží zvolí tzv. m-platbu, tedy platbu z paušálního účtu mobilního operátora. Aby ji ale mohl dokončit, potřebuje ověřovací kód, který přijde právě na konkrétní telefonní číslo. Ten od jeho majitele získá například pod záminkou, že ho potřebuje k zablokování svého mobilního telefonu, který mu někdo odcizil, apod.

Celá řada lidí na takové požadavky vůbec nereaguje. Stále ještě se ale najdou tací, kterým na tom nepřijde nic divného a takovému člověku bez problémů vyhoví. Potom se ale nestačí divit, když zjistí, že jim z účtu zmizely peníze. Podvodníci záměrně volí spíše menší částky a spoléhají tak na to, že dotyčný takový zdánlivě banální případ neohlásí. Falešný profil pak obratem smažou.

Policisté na Benešovsku zaznamenali prozatím několik takových případů. Domnívají se ale, že jich ve skutečnosti bude daleko více, jen je lidé zkrátka neoznámili. Pokud totiž přijdou ze svého pohledu o relativně malou částku, často to neřeší a policie tak nemá šanci se o případu dozvědět. Přitom jde přinejmenším o přestupek. Trestným činem podvodu se stává ve chvíli, kdy celkově způsobená škoda přesáhne hranici 5 tisíc korun. A za takové jednání už zákon ukládá trest odnětí svobody i na několik let. Proto policie vyzývá všechny takto poškozené osoby, aby se jí co nejdříve přihlásily a oznámily svůj případ. Významně tak mohou přispět k vypátrání pachatele či pachatelů. K dispozici je jim linka 158, anebo kterákoliv policejní služebna.

A jak se takovému jednání pokud možno ubránit? Jednoduše tím, že budeme důslední a obezřetní. Důslední v tom, že si v první řadě řádně zabezpečíme svůj facebookový profil. Přátele máme skryté, nezveřejňujeme zbytečně moc fotografií, zejména těch, na kterých je dobře vidět náš obličej. Na profil také neuvádíme své kontaktní údaje, ani žádné další osobní informace. Profilové foto by mělo být spíše neutrální. Obezřetnost je na místě vždycky. Je třeba řádně zvážit, koho si do „přátel“ zařazujeme, dobře ale vnímáme i to, jak s námi kdo komunikuje a co po nás případně chce. Na žádosti o telefonní číslo či ověřovací kód nejlépe vůbec nereagujeme. Stále více bychom totiž měli mít na paměti, že virtuální svět není pouze světem zábavy, ale postupně se stává prostředím, do kterého stále častěji zaměřují pozornost pachatelé nejrůznější trestné činnosti.

por. Bc. Eva Stulíková
tisková mluvčí
P ČR Benešov
5. září 2017

vytisknout  e-mailem