Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Podvodníci měli okrást stát o desítky milionů

Informujeme o právě zahájeném trestním řízení 

Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK) zasahovali dne 24. května 2011 v souvislosti s krácením daní, dotačními podvody a poškozováním finančních zájmů Evropských společenstvích na několika místech České republiky a zadrželi přitom 14 osob. Na případu s krycím názvem „Růže“ pracovali policisté z ÚOKFK od srpna loňského roku, kdy vlastní operativní činností získali informace o organizované skupině, která se měla zabývat vývozem nadhodnoceného zboží zejména do Jihoafrické republiky, Čínské lidové republiky, Spojených arabských Emirátů a v menší míře též do jiných členských státu EU, zejména do Itálie. V průběhu prověřování trestné činnosti se dále podařilo zjistit, že část z těchto pachatelů se chystá spáchat dotační podvod v řádech desítek milionů korun.
 
Nejdříve podváděli s daněmi
 
Operativní činnost přivedla policisty ÚOKFK k devíti mužům a jedné ženě ve věku od 33 do 51 let, převážně z Brna. Tito pachatelé měli v období nejméně od ledna 2009 do současnosti, řídit skupinu společností, do jejichž statutárních orgánů byly účelově dosazovány nastrčené osoby (tzv. bílí koně). Tyto osoby nevěděly nic o povaze podnikání jednotlivých společností, nevedly účetnictví, nevyvíjely žádnou činnost a faktury vystavovaly po dohodě s hlavními pachateli. Jednalo se o faktury na různé druhy zboží, zejména o silně nadhodnocené strojírenské zboží, o náhradní díly k automobilům a o zboží neznámého původu, zpravidla s faktickou nízkou nákupní hodnotou. Zboží bylo následně prodáváno prostřednictvím dalších nastrčených společností, kdy byl na konci řetězce firem deklarován vývoz do zahraničí s nárokem na vysoký odpočet daně z přidané hodnoty. Tímto jednáním způsobili nebo se pokusili způsobit škodu v celkové výši nejméně 80 milionů korun.
 
Proč nezkusit získat i nějakou dotaci?
 
Policisté během prověřování získali poznatek, že tito pachatelé za poslední rok vyhotovili a předložili nepravdivé doklady v rámci žádostí o poskytnutí dotací ze strukturálních fondů EU, konkrétně z Operačního programu Podnikání a Inovace poskytovaného Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR. Obvinění jménem ovládaných společností žádali o udělení dotací na pořízení linky na výrobu plastů, přičemž od počátku podávání žádostí o dotace jednali v úmyslu získat z uvedených dotací neoprávněný prospěch. Finanční prostředky získané z dotace chtěli v menší míře použít na úhradu faktur za linky na zpracování plastů, přestože tyto linky měly být zakoupeny v Číně za mnohonásobně nižší cenu, než která byla uvedena v žádosti o dotaci. Takto získané finanční prostředky měly být následně rozděleny mezi hlavní organizátory trestné činnosti. Tímto způsobem hodlala skupina vylákat z ministerstva částku ve výši 60 milionů korun. Díky včasnému zásahu policistů ÚOKFK se podařilo zabránit neoprávněnému čerpání finančních prostředků ze strukturálních fondů EU a státního rozpočtu v částce nejméně 20 milionů korun, neboť jeden z projektů byl schválen jako způsobilý k vyplacení dotace. 
 
Spadla klec
 
K samotné závěrečné části realizace přistoupili policisté poté, co shromáždili dostatečné množství důkazů k podezřelým aktivitám všech pachatelů. V rámci akce bylo provedeno 15 domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor, během nichž byl zajištěn rozsáhlý důkazní materiál. Dále byla, jako výnos z trestné činnosti, zajištěna částka 3 milionů korun. Finanční šetření k zajištění dalšího majetku pachatelů nadále probíhá a je předpoklad zajištění dalších výnosů pocházejících z této trestné činnosti. Devět mužů a jedna žena byli obviněni ze zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, dotačního podvodu a z poškozování finančních zájmů Evropských společenství, za což jim hrozí v případě prokázání viny až desetiletý trest odnětí svobody. Na některé obviněné bude podán návrh na vzetí do vazby. Hlavní organizátor trestné činnosti byl zadržen Zásahovou jednotkou Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje a při domovní prohlídce byl u něho mimo jiné nalezen samopal a pistole. Zbraně budou podrobeny znaleckému zkoumání.
 
pplk. Mgr. Roman Skřepek
      rada ÚOKFK SKPV

Praha, 25.5.2011

vytisknout  e-mailem