Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Podvodné vylákání peněz z platební karty

KRAJ - Pošlete mi kódy, ať mohu zabránit krádeži, požádal pachatel. 

platební karta.jpgIlustrační foto/PČRNapříč celým Královéhradeckým krajem se policie stále více zabývá případy tzv. virtuální kriminality. Stejně tak, jako se v době protiepidemiologických opatření významným způsobem přesunul život lidí do virtuální zóny, zabydlelo se v ní i více pachatelů trestné činnosti. Velmi dobře se tam daří podvodníkům, kteří využívají anonymního prostředí ke snadnému vyýdělku napříiklad tím, že šikovně formulovanou lží  vytáhnou peníze z cizí kapsy. V jednom z posledních případů z ledna letošního roku z Trutnovska se, přesněji řečeno, jednalo o peníze z cizí platební karty.

Pachateli přitom stačil ke spáchání podvodu pouze chytrý mobilní telefon. Oznamovatelka uvedla, že ji telefonicky kontaktoval údajný pracovník trutnovské pobočky bankovního ústavu a požádal ji o údaje k její platební kartě, prý aby mohl zrušit nějaké podezřelé transakce prováděné touto kartou. Dál jí namluvil, že k tomu potřebuje ověřovací kódy z sms zpráv, které mezitím přišly na ženino telefonní číslo. Po sdělení kódů ovšem následoval opačný vývoj situace. Místo toho, aby žena zabránila podezřelé transakci, sdělením údajů ke kartě a ověřovacích kódů naopak poskytla pachateli možnost takovou transakci vykonat a ten si její platební kartou zaplatil za zboží a služby v hodnotě přesahující 24.000 korun.

Policie ČR varuje před podvodníky v online prostředí

  • Při komunikaci po telefonu a v prostředí internetu buďte obezřetní – nikomu nesdělujte své osobní údaje, hesla ani přístupové kódy, s jejich pomocí vás podvodníci mohou připravit o vaše peníze – banky ani státní instituce prostřednictvím telefonů, emailů či sociálních sítí nikdy o tyto informace nežádají!
  • Nepoužívejte slabá hesla – znají je i podvodníci (1234, heslo, pasword, datum narození, abcd apod.)!
  • Nevěřte historkám o „americkém vojákovi, lékaři, movité vdově“ a dalších, ve kterých pisatelé či pisatelky hledají prostřednictvím internetu spřízněnou duši. Je to lež! Za komunikací se skrývají podvodníci! V dalších dopisech vás požádají o peníze, výměnou nabízejí zlato, dolary i společný život a lásku. Ročně takto důvěřiví lidé přicházejí o statisíce! Jejich peníze se jim už nikdy nevrátí!
  • Nikomu z online prostředí neprozrazujte své majetkové ani rodinné poměry!
  • Při podezření na protiprávní jednání udělejte dokumentaci (snímky obrazovky, zálohy emailů a komunikace) a nahlaste vše policii!

Vzhledem k tomu, že čin byl spáchání v době trvajícího nouzového stavu, pachateli hrozí za zločin podvodu a přečin neoprávněného opatření platebního prostředku 2 až 8letý trest odnětí svobody.

kpt. Mgr. Eva Prachařová,
26. 1. 2021, 14,30 hodin

vytisknout  e-mailem