Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Podvodné praktiky nepoctivců

LITOMĚŘICKO – Chcete prodat kolo nebo jiné zboží prostřednictvím internetu? 

       Oznámení o podvodném jednání přijali v těchto dnech policisté od mladého muže z Roudnicka. Poškozený prostřednictvím internetového bazaru nabídl k prodeji jízdní kolo za částku 15 tisíc korun. Ozval se mu údajný zájemce s tím, že má o kolo zájem, ale prodávající musí nejprve uhradit různé poplatky jako dopravné, pojistné apod., které mu budou po prodeji vráceny. Tímto způsobem od poškozeného získal více než 30 tisíc korun. Když po poškozeném požadoval neznámý podvodník dalších 55 tisíc korun, došel oznámit vše na policii. Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu. Po pachateli policisté pátrají.

       Tento případ bohužel není ojedinělý, obdobný případ zaevidovali policisté v září loňského roku a není vyloučeno, že někteří poškození se na policisty vůbec neobrátí.

       Žena z Litoměřicka zveřejnila na internetových inzertních stránkách inzerát na prodej horského jízdního kola za 30 tisíc korun. Na inzerát reagoval neznámý zájemce s tím, že k realizaci platby je nutné zaplatit předem dopravu, pojištění a další služby. Tyto poplatky ve výši 60 tisíc korun uhradila poškozená na bankovní účet v cizině. Po zaplacení poplatků se již neznámý zájemce neozval, bicykl si nekoupil a peníze ženě nevrátil. Po neznámém pachateli policisté pátrají pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu.

       Výše uvedenou trestnou činnost páchají v rámci celého světa dobře organizované skupiny cizinců. Peníze zpravidla putují na střední východ či do jižních zemí a z účelově založených kont jsou přeposlány do bank třetího světa, kde už je nelze dohledat. Samotné šetření věci zpravidla naráží na absenci mezinárodních smluv o policejní spolupráci u zúčastněných států, případně nedohledatelnost místa a toku peněz odkud probíhala komunikace.

Litoměřice, 7. 8. 2018, nprap. Pavla Kofrová

tisková mluvčí KŘP Ústeckého kraje

oddělení tisku a prevence Litoměřice

tel.: +420 974 436 207

email: krpulk.kr.pis.lt@pcr.cz

vytisknout  e-mailem