Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Podvodné praktiky na internetu

KRAJ - Při nákupech přes internet buďte obezřetní! 

V souvislosti s mimořádnými opatřeními během vyhlášeného nouzového stavu se zvyšuje nákup přes internet. S počtem nákupů však roste i počet podvodů. Jenom během víkendu přijali policisté v Královéhradeckém kraji oznámení na tři případy takového podvodného jednání. V prvním případě muž zaplatil za herní konzoli necelých 6 tisíc korun, ve druhém případě za mobilní telefon přes 13 tisíc korun a ve třetím přes 2 tisíce euro za fotoaparát. Scénář je vždy stejný, poškození si najdou inzerát, zaplatí určitou částku, zboží jim nedorazí a prodejce nekomunikuje. 

Pokud je podvod spáchán v době vyhlášeného nouzového stavu, hrozí pachateli trest odnětí svobody na dvě léta až osm let.  

Obezřetnost je proto vždy na místě. Podvodníci totiž často lákají na atraktivní zboží za podezřele nízké ceny a spoléhají na to, že jim zákazník uvěří. Abychom si ušetřili zklamání, je dobré sledovat recenze a jejich důvěryhodnost a raději nakupovat, třeba o něco dráž, u ověřených prodejců. Pokud bychom se obětí takového podvodníka přece jen stali, je třeba se neprodleně obrátit na policii. V takových případech je dobré doložit všechny dostupné důkazy, jako například emailovou korespondenci s prodejcem, print screen jeho stránek, kontakt na něj apod. Podstatně se tím zvyšuje naděje na jeho vypátrání.

Policie ČR opětovně upozorňuje občany, aby se vyvarovali zasílání finanční prostředků dopředu na neznámé bankovní účty, či neznámým lidem. Balík otevírejte hned po převzetí, nejlépe před zraky doručovatele! Také varujeme nakupující, aby byli obezřetní při svých nákupech na internetových portálech. Je nebezpečné provádět nákupy a následně finanční transakce mimo prověřené e-shopy, či internetové obchody. Apelujeme na občany, aby pod vidinou výhodné koupě zbytečně nepřicházeli o své finance a nakupovali zboží pouze u důvěryhodných firem, či osob.

por. Ing. Eliška Majerová
6. 4. 2020, 15:25

vytisknout  e-mailem