Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Podvodné jednání vůči seniorovi

KLADENSKO – Vyinkasovali finance na materiál, ale žádný nedovezli a ani práci neodvedli. 

Policisté Obvodního oddělení Zlonice v současné době prošetřují případ trestného činu podvodu, který se stal v obci Zvoleněves na Slánsku.

Dva dosud neznámí pachatelé v odpoledních hodinách dne 10. února 2018 kontaktovali osmasedmdesátiletého seniora a nabídli mu práci spočívající v realizaci zámkové dlažby u domu v obci Zvoleněves. Senior s touto nabídkou souhlasil a předal jim finanční hotovost ve výši 8 5000,-Kč na údajnou koupi materiálu, který ovšem nedovezli. Následující den navštívili opět poškozeného muže a vyinkasovali od něho částku 20 000,-Kč k údajnému zapůjčení pěchu a různého nářadí potřebného k provádění prací při pokládání zámkové dlažby. Požadované finance jim senior předal a téhož dne 11. února 2018 následně odjeli společně jeho vozidlem do Kralup nad Vltavou. Před budovou finančního úřadu oba muži vystoupili s předanou finanční hotovostí a odešli.

Vzhledem k tomu, že poté nebyl přivezen žádný materiál a tito dva muži se již nevrátili, pojal poškozený senior podezření, že se stal obětí podvodu a celý případ oznámil na policejní služebnu ve Zlonicích.

Policisté nyní pátrají po dvou pachatelích, kteří  jsou podezřelí z trestného činu podvodu.

Popis k pachatelům:

- jeden z pachatelů byl ve věku kolem 40 let, zavalité postavy o výšce cca 170 cm, černé kudrnaté vlasy, oblečen do světlé bundy a

   montérkových kalhot

- druhý pachatel byl ve věku 30 až 35 let, štíhlé postavy o výšce 180 cm, černé kudrnaté delší vlasy, oděn do šedomodré bundy.

Policie dále vyzývá občany, kteří mohli tyto dva podezřelé pachatele spatřit v obci Zvoleněves nebo v okolí, aby poskytli k těmto podvodníkům bližší informace na policii. Dále policie vyzývá občany, kteří se také stali obětí trestného činu těchto dvou pachatelů  a nebo je jen oslovili, aby poskytli informace na nejbližší policejní služebnu nebo bezplatnou linku 158.

Kladenští policisté neustále opakovaně upozorňují občany a především seniory, aby byli obezřetní, dbali zvýšené opatrnosti avyvarovali se před návštěvností  podvodníků- zlodějů. Tito podvodníci se snaží  pod záminkou jakéhokoliv smýšleného  příběhu vetřít do jejich přízně a poté zneužijí jejich důvěřivosti  ve svůj prospěch. Vždy je nutné si ověřit  zda tyto cizí osoby, které vás osloví s nabídkou jakéhokoliv zboží nebo služby, se zakládají na pravdě a nejedná se o podvodná jednání. Největším problémem těchto podvodných jednání a krádeží je nevyzpytatelnost pachatelů, kteří za účelem různě vymyšlených příběhů se obohacují ve svůj prospěch a k této trestné činnosti si vybírají především seniory.

Upozornění pro seniory:

  • nikdy si nepouštějte do svého obydlí cizí osoby
  • nebuďte důvěřiví
  • nevěřte žádným příběhům a vždy si danou skutečnost ověřte u svých blízkých
  • nikdy  neplaťte  peníze před vykonáním práce pokud vás osloví cizí osoba a nabízí zboží  nebo  nějakou pracovní výpomoc a  požaduje ihned finanční hotovost a nebo se pod záminkou dostat do vašeho obydlí kontaktujte policii.

nprap. Jana Šteinerová

tisková mluvčí

P ČR  Kladno

15. února 2018

vytisknout  e-mailem