Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Podvodné inzerce na internetu

KOLÍNSKO – Objednal si a zaplatil za štěně, teď nemá ani jedno. 

Čím dál častěji se policisté setkávají s případy podvodného prodeje přes internetové obchody, bazary či sociální sítě. V poslední době zaznamenávají podvody zejména při koupi psů. 

S takovým jednáním se setkal osmadvacetiletý muž, který nemá ani psa ani peníze. Tuto skutečnost oznámil 27. března 2021 na obvodní oddělení Kolín. Poškozený muž našel na jednom internetovém portálu nabídku prodeje štěněte plemena Jorkširského teriéra, o kterého měl zájem. Prodejce zkontaktoval a ten po zájemci požadoval částku celkem 16 500 korun českých. Po obdržení platby mělo být uskutečněno předání štěněte, jenže muž dodnes neobdržel ani štěně ani peníze, neboť prodejce přestal komunikovat a jakkoliv reagovat. 

Policisté z obvodního oddělení Kolín tento případ šetří jako podezření ze spáchání trestného činu podvod, za což hrozí pachateli v případě dopadení, prokázání viny a odsouzení trest odnětí svobody až na dva roky.

Policie ČR apeluje na občany, aby nereagovali na podobné inzeráty s nabídkou rádoby výhodné koupě za zvíře či jakéhokoliv zboží a rozhodně neposílali předem finanční prostředky neznámým lidem. Buďte při nákupu přes internet velice obezřetní a ověřte si na internetu spolehlivost a recenzi prodejce.

Tato trestná činnost se velice složitě objasňuje a peníze, které se dostanou do rukou podvodníků, získá poškozený zpět pouze v ojedinělých případech.

Několik rad při nákupu přes internet:

  • Zadejte údaje o společnosti nebo jméno prodávajícího do internetového vyhledávače. Díky tomu můžete zjistit, jaké zkušenosti s nimi mají jiní lidé.
  • Platbu předem provádějte jen tehdy, jde-li o skutečně důvěryhodného obchodníka. Jistě nedáte peníze na ulici neznámému člověku s příslibem, že Vám v budoucnu dodá věc. Na internetu tak však řada uživatelů činí. Platbu předem provádějte jen tehdy, pokud jste si jisti, že jednáte s důvěryhodným dodavatelem.
  • Mezi obvyklé znaky podvodu patří špatná jazyková úprava, požadavek platby předem v hotovosti či převodem, další požadavky na platby pod smyšlenou záminkou (clo, pojištění, přibalení většího počtu kusů výrobku) a tak podobně. Pamatujte si, že pokud se nabídka zdá příliš výhodná, než aby byla skutečná, tak nejspíš skutečná není!
  • Lidé si obvykle nečtou obchodní a smluvní podmínky a mnohdy se ve smlouvách zavazují k věcem, které je pak mohou nemile překvapit. Nicméně prověřit si předem toho, komu mám poslat peníze, zabere na internetu jen několik minut a může to ušetřit spoustu starostí a zachránit spoustu peněz.
  • Pokud se však stanete obětí podvodu, obraťte se na policii.

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Kolín
30. března 2021

vytisknout  e-mailem