Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Podvodem muži získali přes tři miliony korun

JIHLAVSKO: Obvinění muži pracovali ve výkupně, kde navyšovali množství vykupovaných kovů 

Jihlavští kriminalisté objasnili rozsáhlý případ podvodu, při kterém si pachatelé přišli na více než tři a půl milionu korun. Dva zaměstnanci firmy, zabývající se výkupem barevných kovů, záměrně navyšovali množství vykupovaných kovů a podvodně získané peníze si nechali vyplácet na účty. Ze spáchání trestného činu jsou obviněni dva muži ve věku šestatřicet a čtyřicet let, kteří byli ve společnosti zaměstnáni. Mladší z mužů je opakovaně soudně trestaný recidivista.

Prověřování závažného a rozsáhlého případu pro policisty začalo, když přijali od zástupce poškozené společnosti trestní oznámení s podezřením na spáchání podvodu. Firma zabývající se výkupem barevných kovů provedla v provozovně na Jihlavsku kontrolu a zjistila, že vykoupený kovový materiál neodpovídá vyplaceným finančním prostředkům, a že v uplynulém období došlo ke značným finančním ztrátám. Policisté po přijetí oznámení zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu a provedli šetření.

Závažný případ prověřovali kriminalisté oddělení hospodářské kriminality. Provedli šetření v účetnictví firmy, vyžádali si a prostudovali velké množství písemností, na základě kterých zjistili, že došlo ke spáchání závažné trestné činnosti, do které je zapojeno více osob. Kriminalisté prováděli výslechy osob a shromažďovali důkazy.

Důsledné a precizní prověřování vyústilo v zahájení trestního stíhání dvou mužů, kteří byli v provozovně poškozené firmy zaměstnáni v pracovní pozici nákupčí. „Šestatřicetiletý muž byl obviněn ze spáchání zločinu podvodu a o čtyři roky starší muž byl obviněn ze spáchání přečinu podvodu,“ řekl npor. Mgr. Miloš Dáňa, vedoucí oddělení hospodářské kriminality. Oba obvinění muži jsou z Jihlavska. Mladší z nich je opakovaně soudně trestaný recidivista, v minulosti byl odsouzen za majetkovou ale i násilnou trestnou činnost a opakovaně mu byl uložen i nepodmíněný trest odnětí svobody, který si odpykal ve věznici.

Šestatřicetiletý muž je obviněn z toho, že v období necelých patnácti měsíců s cílem získat pro sebe finanční prospěch podvodně vykazoval vyšší než skutečně fyzickými osobami dodané množství barevných kovů. Rozdíl vzniklý mezi skutečně vyplacenou finanční částkou a výší úhrady, která odpovídala vykázanému podvodně navýšenému množství dodaného kovového materiálu, zasílal bankovními převody na své účty, které si průběžně zakládal. Celkem si takto přišel na téměř tři a půl milionu korun. Dalších několik desítek tisíc korun nechal zaslat na účet své známé. Peníze muž používal pro svoji potřebu, zejména je prohrál na herních automatech. Činem způsobil poškozené firmě značnou škodu.

Druhý, čtyřicetiletý, muž je obviněn z toho, že jako nákupčí firmy rovněž vykazoval vyšší než skutečně fyzickými osobami dodané množství barevných kovů a finanční rozdíl si nechával. Podvodně získané peníze zasílal bankovními převody na účet svůj a své blízké příbuzné. Společnosti způsobil větší škodu, která přesáhla 200 tisíc korun.

Případ kriminalisté dále vyšetřují.

„Obviněnému šestatřicetiletému muži hrozí vzhledem k výši způsobené škody za spáchaný zločin trest odnětí svobody až na osm let, čtyřicetiletému muži může být za přečin podvodu uložen až pětiletý trest odnětí svobody,“ dodal npor. Miloš Dáňa.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

2. října 2017  

vytisknout  e-mailem