Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Podvod s dluhopisy

Ms kraj: Poškození výčislii škodu na téměř 47 milionů korun 

Koncem roku 2019 se na policisty obrátil muž a oznámil, že byl podveden při investování do dluhopisů. Vzhledem k postupně zjištěným skutečnostem si věc převzali kriminalisté krajského ředitelství specializující se na závažnou trestnou činnost hospodářského charakteru. Škoda činí v tomto případu téměř 47 milionů korun.

V průběhu prověřování vyšlo najevo, že 46letý muž měl nabízet k nákupu emisi dluhopisů jisté opavské společnosti, se kterou byl spřízněn. Záminkou mělo být podnikání při nákupu pozemků a jejich zhodnocení, avšak ve skutečnosti se mělo jednat v podstatě o snahu k obohacení. Na řekněme zajímavou nabídku zareagovalo zhruba 130 osob nejen z  Moravskoslezského kraje, ale také z jiných koutů republiky. Někteří muže znali osobně, jiným byl doporučen.

Dluhopisy byly jmenovité hodnoty 100 000 korun s úrokem téměř 10% a od této částky začínaly investice zájemců. Ti se však stali poškozenými, neboť muž jim měl vyplatit jen část výnosů a neuhradil vložené vskutku vysoké částky. Nebylo z čeho – podnikání s pozemky nebylo realizováno a opavská společnost obecně nevyvíjela žádnou podnikatelskou činnost. Dále, muž měl díky totožné legendě o zhodnocení peněz nákupem pozemků získat od jednoho z poškozených půjčku 10 milionů korun se slibně znějící úrokem. Uhradil mu jen zhruba třetinu půjčky.

V součtu se celková škoda vyšplhala na téměř 47 milionů korun.

Činnost kriminalistů při prověřování jednání muže spočívala v ověření obchodních transakcí, komunikaci s finančními institucemi a především s poškozenými, kterých vskutku není málo (130). Vrchní komisař odboru hospodářské kriminality obvinil 46letého muže ze zločinu podvodu, za který trestní zákoník stanoví trestní sazbu v rozmezí od pěti do deseti let. Kriminalisté i nadále pokračují ve vyšetřování.

 por. Mgr. Soňa Štětínská
oddělení tisku, 28. ledna 2022

vytisknout  e-mailem