Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Podvod při investování a prodeji zboží

Jindřichův Hradec – Dačice – Buďte obezřetní. 

Policisté z Dačic včerejšího dne přijali oznámení o podvodném jednání, které se týká investování. Poškozená žena v průběhu srpna letošního roku narazila na sociální síti na reklamu výhodných investic, které ji zaujaly. Vstupní poplatek činil 4.500 korun. Další podmínkou investování bylo stažení aplikace pro vzdálený přístup do jejího počítače a aplikace pro sledování investic. V investiční aplikaci byla v průběhu měsíce října informována o tom, že její výdělek z investic přesáhl povolený zisk, za který musí neprodleně zaplatit daň přesahující 40 tisíc korun. Tyto peníze v dobrém úmyslu zaslala na zahraniční účet a těšila se na zhodnocené peníze. Že je vše podvod, zjistila až začátkem prosince, kdy byla kontaktována bankou, že v jejím internetovém bankovnictví byl učiněn pokus o sjednání úvěru ve výši 300 tisíc korun. Neznámý pachatel totiž díky stažené aplikaci pro vzdálený přístup získal i údaje do ženina internetového bankovnictví.

Dalším poškozeným je muž z Jindřichohradecka, který se rozhodl prostřednictvím sociální sítě prodat mobilní telefon. Ihned po vložení inzerátu byl kontaktován údajným zájemcem, který mu zaslal podvržený odkaz na přepravní službu. Zde muž vyplnil veškeré údaje ke své osobě a údaje ke své platební kartě. Neznámý pachatel toho ihned využil a z účtu poškozeného odčerpal přes 5 tisíc korun.

Vzhledem k výše uvedeným podvodům bychom chtěli všem připomenout, aby byli obezřetní. Ve většině případů stačí kupujícímu uvést číslo Vašeho účtu a nikdy nikomu neumožnit vzdálený přístup do Vašeho zařízení.

nprap. Věra Mžiková, jh.pis@pcr.cz

7. prosince 2023

vytisknout  e-mailem