Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Podvod na seniorce

MLADOBOLESLAVSKO- Důvěřivá žena přišla o celoživotní úspory. 

Ve středu 24. července 2019 přišla dvaaosmdesátiletá seniorka v obci Malé Všelisy na Mladoboleslavsku o 407 tisíc korun, které z ní podvodným jednáním vylákal zatím neznámý pachatel.

Ten ženu kontaktoval po šestnácté hodině odpoledne nejprve na pevnou telefonní linku a následně i na mobilní telefon, kdy se vydával za jejího syna a žádal finanční pomoc. Důvěřivá žena požadovanou částku předala neznámému muži, který za ní přijel osobním vozidlem s tím, že peníze synovi předá.

Pachateli nyní hrozí za trestný čin Podvod až pětiletý trest odnětí svobody.

Policisté upozorňují na nejčastější způsoby, kterými se  pachatelé snaží podvodně vylákat ze seniorů finanční prostředky:

  1. Podvodník si najde číslo na pevnou linku seniora v telefonním seznamu a zavolá mu. Zahraje vnuka či syna v tíživé situaci a zmíní se, že potřebuje půjčit peníze, pro které pošle kamaráda. Tomu senior peníze i jiné cennosti předá a až poté zjišťuje, že byl podveden.
  1. Pachatelé navštíví seniora přímo doma a nabízí mu různé zboží či služby. Vnucují opravy, kontroly spotřeby nebo doplatky za spotřebovanou energii. Poté, co je důvěřivý občan pustí do svého obydlí, využijí i malou chvilku nepozornosti a seniora připraví o peníze, cennosti či šperky. 

V případě, že se s podobným jednáním setkáte, podvodníka odmítněte a zavolejte policistům na linku 158.

por. Bc. Lucie Nováková
tisková mluvčí
P ČR Mladá Boleslav
25. července 2019

vytisknout  e-mailem