Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Podvod na Marketplace

Táborsko – Muž chtěl prodat mřížku chladiče, přitom ho okradl podvodník. 

Podvodníci sázejí na důvěřivost lidí a je tomu tak i při internetových obchodech. Přicházejí s více a více promyšlenými legendami, jejichž prostřednictvím lákají z lidí peníze. Takovou zkušenost má bohužel i sedmatřicetiletý muž z Táborska, který inzeroval k prodeji na inzertním portálu Marketplace mřížku chladiče na Ford Tranzit.

Na inzerát se mu ozval zájemce, který měl o zboží velký zájem. Po vzájemné domluvě poslal poškozenému muži odkaz na „zásilkovnu“, ve kterém byl i QR kód. Poškozený muž byl prostřednictvím tohoto kódu přesměrován na stránky, které se vypadaly jako stránky jeho banky, kde vyplnil přístupové údaje do svého bankovnictví a dle instrukcí podvodníka potvrdil platbu v domnění, že potvrzuje příjem peněz za své zboží. Tímto se dosud neznámý pachatel dostal do internetového bankovnictví podvedeného, kde prováděl platební transakce i z jeho dalších účtů. Prodávající za mřížku peníze neutržil, naopak, přišel o více než 200 tisíc korun.

 Policisté případ šetří pro podezření ze spáchání přečinu podvod.

Již delší dobu policisté upozorňují na to, že je skutečně nutné být velmi obezřetný nejen při nákupu, ale také při prodeji zboží na internetu. Je důležité přemýšlet a ověřovat si vše důkladně. Slepá důvěra zde nemá mít žádný prostor.

MĚJTE PROSÍM NA PAMĚTI - pokud zboží prodáváte, není potřeba nikam zadávat údaje z platebních karet. Kupujícímu stačí sdělit pouze číslo účtu, aby mohl odeslat peníze za zboží. Nikdy neotvírejte odkaz, který vám odeslal neznámý člověk v SMS či mailem. Do svého bankovnictví vstupujte vždy prostřednictvím aplikace vaší banky či na oficiálních stránkách banky.

por. Bc. Lenka Pokorná    ta.pis@pcr.cz                                                                                                                                                          tisková mluvčí a preventistka                                                                                                                                                                                12. ledna 2024

Odkazy do noveho okna

2 podvody přes inzerát

2 podvody přes inzerát 

Detailní náhled

Kybertest

Kybertest 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem