Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Podvod na internetu

J.Hradec – Nová Bystřice – Chtěl koupit pěti rublové mince, nemá nic.(Hlasová schránka 974 233 116) 

Dosud neznámý pachatel na sociální síti Facebook, pod  uživatelským jménem Jan Smazik, inzeroval dne 19.února 2017 ve skupině "Sběratelský bazar, mince, starožitnosti, umění" prodej celkem tří kusů  5-ti rublových mincí za celkovou částku 7 500 korun. Na inzerát o prodeji zareagoval muž z Kunžaku. Jakmile neznámý pachatel  od poškozeného  obdržel na účet požadovanou částku  7 500 korun, přestal s poškozeným komunikovat. Inzerované zboží mu nezaslal, ani poškozenému nevrátil, byť jen část finanční hotovosti. Případem podvodu se zabývají novobystřičtí  policisté.

Jindřichohradečtí policisté doporučují:

Občané, než se  rozhodnete  pro koupi prostřednictvím internetového portálu,  je dobré vyhledat časový úsek, po který je prodejce zaregistrován na příslušném inzertním portálu. Jestliže dojde ke stížnostem občanů na neseriózního inzerenta, tak správce portálu ukončí možnost obchodování danému prodejci.

Zároveň je vhodné nezasílat peníze předem, ale až na základě dobírky při převzetí požadované zásilky!

Podvody páchané prostřednictvím internetu  mají vzestupnou tendenci, jejich zadokumentování je velmi složité, rovněž tak je nelehký úkol policie, aby pachatele této trestné činnosti vypátrala a v rámci úkonů trestního řízení i obstarala důkazní materiál, který jej  z jeho páchaných  skutků usvědčí.

por. Mgr. Bc. Hana Millerová, jh.pis@pcr.cz

23. února 2017

 

 

vytisknout  e-mailem