Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Podvod na internetu

ŽĎÁRSKO: Nechal si zaplatit za pilu, tu ale nezaslal 

Žďárští policisté šetří případ podvodného jednání, kterého se měl dopustit neznámý pachatel tím, že na jednom z internetových portálů nabízel k prodeji ponornou pilu za částku převyšující sedm tisíc korun. Osmadvacetiletý muž ze Žďárska na tento inzerát zareagoval a po předchozích telefonických a SMS komunikacích zaslal prodávajícímu bankovním převodem částku převyšující dva tisíce korun. Po zaplacení zmíněné částky se osoba nabízející ponornou pilu odmlčela a přestala s kupujícím jakkoliv komunikovat. Policisté proto celý případ zadokumentovali jako přestupek proti majetku a po pachateli pátrají.

V dnešní době mnoho lidí neprovádí nákupy jen v kamenných prodejnách, ale stále více z nás využívá nabídek internetového nakupování z pohodlí domova. V tomto případě lze bez pochyby najít i výhody. Zboží si můžeme vybírat, jak dlouho chceme. Poté stačí jedno kliknutí myši a máme ho v košíku. Výrobky i jejich ceny si mezi sebou můžeme nezávisle porovnávat a nemusíme osobně navštěvovat jednotlivé obchody. To vše vede k úspoře času a mnohdy i finančních prostředků. Námi vybrané a objednané zboží je nám poté zasláno na adresu, kterou si sami určíme. Musíme však zvážit i možná rizika, která jsou spojena s nakupováním na internetu. Pokud za vybrané zboží zaplatíme prodávajícímu předem, vystavujeme se určitému riziku. V některých případech se totiž nemusíme dočkat zboží, které jsme si objednali a už vůbec ne peněz, které jsme za něj zaplatili. Rovněž se nenechme zlákat nápadně výhodnými podmínkami nákupu a velmi nízkou cenou výrobků v porovnání s běžnou cenou v obchodech.

 Jak bezpečně nakupovat po internetu?

•           nakupujte u prodejců, které znáte, pokud je neznáte, předem si o nich zjistěte potřebné informace

•           před nákupem si řádně přečtěte smluvní a obchodní podmínky

•           seznamte se s reklamačním řádem

•           od prodejce získejte i informace o podmínkách a nákladech při dodání zboží

•           vyhledejte si telefonní číslo, e-mail a adresu prodejce

•           uchovejte si záznam o internetových transakcích, včetně webových stránek prodejce (objednávka, potvrzení objednávky, e-mailová                   komunikace s prodávajícím apod.)

•           platbu předem provádějte pouze a jen tehdy, pokud máte jistotu, že se jedná skutečně o důvěryhodného obchodníka

nprap. David Linhart, vrchní inspektor

21. září 2018

vytisknout  e-mailem