Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Podomní prodejci útočí

I vlastním chováním lze předcházet páchání protiprávní činnosti 

V současné době se stále častěji vyskytují případy, kdy pod různou záminkou se nám někdo snaží vnutit do bytu či domu. Zejména starší lidé jsou důvěřiví a bezproblémově naprosto cizí osobu pustí k sobě domů. Proto jsou také nejčastějším terčem snah různých nepoctivců. Naposledy například muž z Morkovicka upozornil policisty přes tísňovou linku 158 na skutečnost, kdy k jeho staré matce se snažily vetřít dvě ženy pod záminkou prodeje dek. Duchapřítomná matka začala křičet, že zavolá policii a tyto hned utekly. Následoval popis žen...

Podobných případů, na jejichž konci (na rozdíl od příkladu) je okradení důvěřivé osoby, u nás přibývá. Lidé jsou nejen vynalézaví, ale i drzí. Pod jakoukoli záminkou se snaží dostat dovnitř bytu nebo domu a vzít prakticky cokoli, co se dá zpeněžit. Používají nejrůznější verze - prodej zboží (deky, nádobí, příbory), broušení nožů a nůžek, výhra v soutěži, kontrola plynoměru aj.

Všechny tyto verze však mají stejný scénář. Přijedou dva až tři lidé, případně toho druhého, třetího zavolají po chvilce. Tvrdí, že mají jen bankovku v určité hodnotě, např. pětitisícovou a chtějí, abyste ji rozměnili, popř. jim vrátili do této částky. Vy odejdete pro peníze a proběhne transakce. Pak jeden z nich požádá o vodu, zda může jít na toaletu, umýt si ruce a pod. Zmizí vám na chvíli z dohledu... Po jejich vyprovození ven teprve zjistíte, že máte prohledaný pokoj, odcizené věci, cennosti i peníze.

Jedna skupinka kradla tak, že dvě ženy vešly do bytu, majitel jen zavřel dveře a šel s nimi do kuchyně. Tam proběhla nějaká konverzace a výměna peněz. Mezitím další komplic otevřel nezamčené dveře, byt prohledal a vykradl. Účelem tady bylo zdržet osobu na jednom místě. Tento způsob je častý u rodinných domů. Důležité: dveře je nutné zabezpečit tak, aby nešly otevřít zvenčí!

Drzost opravdu nezná mezí. Téměř osmdesátiletému muži dva opovážlivci namluvili, že přestávají platit dvoutisícové bankovky. Muž se polekal a přiznal, že nějaké má schované. Ti dva se nabídli, že mu je vymění za tisícikoruny. Starý pán všechny peníze přinesl, s tím, že mu je muži půjdou do banky vyměnit. Pochopil, když se dlouho nevraceli...

V poslední době se objevují také osoby, které se snaží působit na city, na snahu pomoci, na dobré lidské vlastnosti. Zazvoní u dveří, strčí do nich dítě a poprosí, zda by u vás nemohlo jít na toaletu nebo dostat napít. Necháte je stát u otevřených nebo přivřených dveří, a jdete pro sklenici vody. Okamžitě toho využijí, a prohledají co je v dosahu - kapsy kabátů, kabelky, tašky a zvládnou i nejbližší pokoj. Jako záminku používají ty nejnevinnější věci, za kterými by slušného člověka nenapadlo hledat něco špatného. Je samozřejmě potřebné pomáhat lidem v nouzi, ale vždy je třeba dobře zhodnotit a zvážit situaci a také své možnosti.

Další záminkou mohou být kontroly spotřebičů - vodoměrů, elektroměrů, plynoměrů a pod. Vždy, než oprávněný podnik pošle své zaměstnance, oznámí to na vývěsce v domě či zprávou ve schránce. Zpravidla je na oznámení den kontroly nebo odečtu a časové rozmezí. Tím máte možnost se připravit. Můžete například požádat rodinného příslušníka nebo souseda, aby s vámi počkal a zůstal během návštěvy. To platí i pokud si pozvete řemeslníka či opraváře. Je to jednoduché a účinné. Pokud přijde pracovník jindy, než bylo nahlášeno, můžete si jeho jméno telefonicky ověřit přímo v podniku a teprve pak ho pustit do bytu.

Ve všech těchto případech platí neotvírat dveře nikomu cizímu, nepouštět nikoho cizího do bytu. Neotvírat nejen dveře od bytu ale ani domovní dveře, zejména ty v panelácích, na tzv. bzučák. Pokud osobu neznám, tak jí neotvírám! Nejlepší ochranou je prostě opatrnost.


Rady pro případné oběti „podomních prodejců“

Zjistíte-li dodatečně, přes všechna opatření, že jste byli okradeni:

  • Ohlaste to ihned policii. Každá ztracená minuta dopadení pachatele ztěžuje. Bezplatná linka na policii je 158.

  • Hlásíte-li nepříjemnou událost policii, snažte se zachovat klid. Měli byste sdělit své jméno, příjmení, přesnou adresu, telefonní číslo a stručně a jasně popsat událost.

  • Osoby, které se nepravostí dopustily, popište co nejpodrobněji. Všímejte si fyzických zvláštností, jizev, tetování, způsobů řeči, chůze, neobvyklého chování a samozřejmě i oblečení.


nprap. Králová


Odkazy do noveho okna

Důležitá telefonní čísla,

na kterých lze požádat o pomoc . 

Detailní náhled

Pozor na podomní  prodejce,

snaží se vnutit pod různými záminkami. 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem