Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Podání obžaloby v případu LINZ

Státní zástupce Městského státního zastupitelství v Praze v minulých dnech podal obžalobu na pět mužů a dvě ženy v souvislosti s rozsáhlým krácením DPH při obchodování s pohonnými hmotami se škodou převyšující 900 milionů korun.  

Tímto případem se zabýval Útvar odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK). Koncem května 2009 došlo k rozsáhlé realizaci s krycím názvem LINZ, na které se podílelo cca 300 policistů a celníků, při které došlo k zadržení 12 osob. Osm zadržených bylo následně obviněno z trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Kriminalisté provedli 20 domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor. Z následně osmi obviněných osob bylo sedm vzato do vazby (již došlo k jejich propuštění). Rovněž byl zajištěn majetek obviněných v odhadované hodnotě cca 65 milionů korun (nemovitosti, luxusní motorová vozidla, nákladní vozidla, peníze v hotovosti i na účtech).
 
V tomto případu jde o skupinu osob, která v letech 2007 až 2009 nakupovala od zahraničních společností pohonné hmoty (deklarované jako minerální oleje). Ty byly dováženy v režimu podmíněného osvobození od daně převážně z Rakouska a Spolkové republiky Německo. Do základu daně pro výpočet DPH však obviněné osoby neměly zahrnovat spotřební daň. Navíc, u obchodních společností, které ovládaly, měly uplatňovat fiktivní odpočty DPH a tak měly vykazovat jen minimální daňovou povinnost. Pohonné hmoty pak skupina osob měla distribuovat již jako motorovou naftu nebo benzín řetězci sjednaných společností, které měly být pro tyto účely založené, ovšem za výrazně nižší ceny (s DPH). Nafta a benzín měly být následně prodávány v běžné síti čerpacích stanic konečným odběratelům.
 
Vzhledem ke skutečnostem, že do transakcí bylo zapojeno větší množství společností, prověřování a následné vyšetřování bylo velmi náročné. Policisté museli nejprve zadokumentovat pohyb všech zásilek od jejich pořízení až po konečný prodej. V letech 2007 - 2009 tak mělo být do České republiky dovezeno několik stovek cisteren, přičemž do jedné je možné načerpat cca 30 tisíc litrů pohonných hmot.
 
Tento případ byl jedním z prvních v rámci celé republiky, kdy se podařilo zjistit, že dochází k únikům na DPH při nákupech minerálních olejů z jiného členského státu EU.
 
Vyšetřování případu bylo ukončeno začátkem roku 2013 s návrhem na podání obžaloby. Trestní stíhání jednoho obviněného bylo státním zástupcem zastaveno.
 
Dle obžaloby měla být jednáním obviněných na nepřiznané a neodvedené DPH způsobena škoda ve výši cca 929 milionů korun
 
V případě pravomocného rozsudku hrozí všem obviněným trest odnětí svobody od pěti do deseti let.
 
 
pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
22. května 2013

vytisknout  e-mailem