Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Pardubický kraj - název

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

Podal alkohol kamarádovi

PARDUBICKO – Na obvodním oddělení v Holicích evidujeme případ, v němž měl osmnáctiletý kamarád podat alkohol chlapci mladšímu 15 let. Protiprávního jednání se nedopustil ten, který pil, ale ten, který takovému chlapci alkohol nabídl. 

Jak se oznámení dostalo na policii? Nikdo z nich se tím nechlubil, problém vyšel najevo v okamžik, kdy dítě mladší 15 let leželo ke konci ledna letošního roku na zemi v Horním Jelení. Naštěstí pro něj si ho všiml člověk, který zavolal policisty. V tu chvíli dechová zkouška ukázala 2 promile alkoholu v dechu.

Kdo mu alkohol podal, to nebylo zcela jasné, ale šetření nás zavedlo k 18letému „kamarádovi, který se přiznal. Měl mu podat 2 piva a 0,7l vína. Toto množství dětský organismus nezvládl a jeho zdravotní stav si vyžádal lékařskou pomoc.

Osmnáctiletému muži nyní za trestný čin podání alkoholu dítěti v případě uznání viny hrozí až jeden rok vězení.

Tento skutek může být varovným případem pro mládež, která by měla v úmyslu „pomoct“ DĚTEM získat jakékoliv alkoholické nápoje. V tu chvíli to pro všechny může vypadat jako prima zábava, ale následky a právní postihy, které z toho plynou, už tak veselé nejsou.

por. Mgr. Eva Maturová
tisková mluvčí
26. února 2020

vytisknout  e-mailem