Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Pod legendou, že potřebují na toaletu, okradli 83letou seniorku

ZBIROŽSKO - Důvěřivá seniorka přišla o patnáct tisíc korun. Policisté nabádají k obezřetnosti. 

To, že senioři jsou stále důvěřiví, vypovídá mimo jiné i případ, který se stal  včera v dopoledních hodinách v malé obci na Zbirožsku. Dvě dosud neznámé ženy oslovily seniorku u okna jejího domu. Jedna z žen se zeptala, zda seniorka neví, jestli není v obci na prodej nějaký dům a posléze, zda žije sama. Po odpovědi, že je seniorka vdova, žena nevála a slušně poprosila, zda by si mohly dojít k ní na toaletu. Pod touto záminkou se dostaly obě ženy do domu seniorky a začali rozehrávat předem domluvenou akci. Poté co seniorka jedné z žen ukázala dveře k toaletě, druhá žena ji poprosila, zda by ji uvařila káva, několik desítek minut neznámá zabavovala seniorku povídáním a druhá z žen měla dostatek času, aby prohledala místnost ložnice, kde také odcizila hotovost ve výši 15 tisíc korun. Když se v kuchyni objevila druhá žena, obě z domu jako by nic. 83letou seniorku nenapadlo, že byla okradena, zjištění bylo až na její dceři, která ji odpoledne navštívila a které všechny souvislosti došly, když ji její matka vyprávěla o ranní návštěvě. Případem se po oznámení ihned začali zabývat rokycanští kriminalisté, kteří jej prověřují pro podezření ze spáchání přečinu krádeže v jednočinném souběhu s přečinem porušování domovní svobody. Po pachatelích skutku intenzivně pátrají.
 

Upozornění pro seniory:

Pamatujte na zásady bezpečného chování. Vynalézavost zlodějů, kteří se zaměřují na seniory, nezná mezí. Některé legendy se neustále opakují, přesto na cílovou skupinu - seniory zabírají. Naopak některé legendy nejsou tolik otřelé. Cílem těchto pachatelů je dostat se do bytu. Pachatelé vymyslí cokoliv, aby dosáhli svého. Jsou velice obratní v komunikaci, dokáží člověka přemluvit, umluvit, vetřít se k němu do přízně. Zejména cílí na osamělé seniory, kteří jsou důvěřiví a nepředpokládají takový lidský hyenismus.

Pamatujte:

Nikdy si do bytu nevpouštějte cizí osoby. Nepodléhejte záminkám a nevěřte neznámým osobám.

Policisté upozorňují seniory a žádají rodinné příslušníky, aby neustále se svými blízkými o hrozícím nebezpečí mluvili a připomínali jim zásady, jak se nestát obětí protiprávního jednání.

  • Podvodníci využívají různé záminky a lsti, aby se dostali k vašim penězům. Chtějí vniknout do vašeho bytu, pokud z vás nevylákají peníze přímo, ovládají řadu způsobů jak vás okrást.
  • Nedůvěřujte neznámým lidem, nikoho cizího nevpouštějte do svého bytu.
  • Nikdy hned neotvírejte dveře, nevíte-li, kdo je za nimi.
  • Pořiďte si panoramatické kukátko, které vám umožní dobře si návštěvníka prohlédnout, Instalujte si na dveře bezpečnostní řetízek, který udrží dveře jen pootevřené. Některé věci tak můžete vyřídit bezpečněji.
  • Zvoní-li opravář, pracovník úřadu či jiných služeb (odečet plynu apod.) nechte si předložit jeho služební průkaz, nebo ještě lépe zavolejte na úřad nebo instituci, na kterou se pracovník odvolává. V případě jakýchkoliv pochybností trvejte na tom, že o nabízenou službu nestojíte.
  • Nepodléhejte lákavé vidině snadného zbohatnutí. Podomní nabídky výher v loterii nebo výhodných koupí odmítejte - v naprosté většině jde o podvod.
  • Udržujte dobré vztahy se sousedy v domě. Napiště si jejich telefonní čísla, v případě potřeby bývá jejich pomoc nejrychlejší.
  • Důležitá telefonní čísla (policie, lékař, hasiči aj.) mějte viditelně blízko telefonu, abyste mohli co nejrychleji přivolat pomoc


nprap. Hana Kroftová
21. června 2017

vytisknout  e-mailem