Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Pod koly osobního vozu zemřela chodkyně - AKTUALIZACE

LIBEREC - V úterý v podvečer přišla o život žena, která vstoupila do vozovky mimo přechod pro chodce . . 

AKTUALIZACE:

Vyšetřování loňské listopadové tragické dopravní nehody ve Vratislavicích nad Nisou je u konce.

Liberečtí kriminalisté zahájili v uplynulých dnech trestní stíhání řidičky, která 21. listopadu 2018 krátce po osmnácté hodině večer na křižovatce ulic Tanvaldská a U Tělocvičny srazila svým vozidlem chodkyni. Řidička si vyslechla obvinění ze spáchání přečinu"usmrcení z nedbalosti" podle ust. § 143 odst. 1, odst. 2 trestního zákoníku. 

Vyšetřováním dopravní nehody se zabývali dopravní policisté a následně liberečtí kriminalisté. Ti si nechali vypracovat  znalecké posudky -  z oboru zdravotnictví, odvětví soudního lékařství a také z oboru doprava, odvětví silniční doprava - dopravní nehody. Výsledek znaleckého posudku z oboru zdravotnictví ukázal, že ani jeden ze tří účastníků dopravní nehody nebyl v době jejího vzniku negativně ovlivněn alkoholem.

V dané věci byla nařízena i soudní pitva, která prokázala, že všechna poranění chodkyně vznikla v souvislosti s předmětnou dopravní nehodou, tj. sražením projíždějícím vozidlem Renault, které jelo ve směru od Jablonce a následným odražením do protisměrné části vozovky, kde došlo ke střetu s dalším vozidlem Toyota.  

Znalecký posudek z oboru doprava, svědecké výpovědi, šetření v místě nehody, plánek dopravní nehody dokazují, že příčinou dopravní nehody bylo především nedostatečné sledování situace v provozu ze strany řidičky vozu Renault a také nepřiměřená rychlost dohledovým poměrům vozidla a  ke stavu v tu dobu mokré vozovky. Řidička tak včas neviděla uprostřed vozovky stát  chodkyni a narazila do ni levou přední částí svého vozidla. Třiašedesátiletá žena, která přecházela vozovku mimo vyznačený přechod pro chodce zprava doleva z pohledu řidičky Renaultu,  tak upadla v důsledku střetu na zem, přímo před protijedoucí vozidlo Toyota. Řidič protijedoucího automobilu Toyota reagoval na náhlou a současně neočekávanou překážku prudkým bržděním, avšak střet s chodkyní nemohl nijak odvrátit.  Chodkyně utrpěla při nehodě zranění, která byla bohužel neslučitelná se životem a na místě nehody i přes veškerou poskytnutou první pomoc zemřela.

Řidička Renaultu porušila důležitá ustanovení zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů. Z výsledků znaleckých zkoumání je také zřejmé, že chodkyně měla na vzniku nehodového děje také svůj podíl, neboť se pohybovala mimo vyznačený přechod pro chodce a své přecházení vozovky pravděpodobně naplánovala chybně. Přecházení nemohla bezpečně dokončit a musela se zastavit uprostřed jízdních pruhů, kde vytvářela statickou neočekávatelnou překážku pro řidiče.

Obviněné řidičce nyní hrozí v případě pravomocného odsouzení až šestiletý trest odnětí svobody.
 

14. 3. 2018
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

----------------------------------------------------------------------------

Lidský život vyhasl v úterý po osmnácté hodině v podvečer na křižovatce ulic Tanvaldská a U Tělocvičny. Pod koly vozu zemřela žena, která přecházela vozovku mimo vyznačený přechod pro chodce. Ženu podle všeho nejprve srazilo osobní vozidlo jedoucí od Jablonce nad Nisou na Liberec, odhodilo ji do protisměrné části vozovky, kde došlo ke střetu s dalším vozidlem. Zdravotnická záchranná služba, která na místo neštěstí přijela, ženu resuscitovala, bohužel neúspěšně.

Policisté okamžitě vozovku v obou směrech uzavřeli a kromě dopravních policistů na místo přijel i výjezd služby kriminální policie a vyšetřování. Tato služba se také bude tragickou nehodou nadále zabývat a zjišťovat skutečnosti, které objasní nehodový děj i objektivní příčiny nehody. Z tohoto důvodu byl na místě nehody i soudní znalec z oboru silniční dopravy, který bude vypracovávat odborný posudek, na jehož základě následně policisté posoudí míru zavinění jednotlivých účastníků tragické nehody i její přičiny. Služba kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Liberec zahájí v souvislosti s dopravní nehodou, při které došlo k usmrcení ženy, úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu usmrcení z nedbalosti podle §143 odst. 1 trestního zákoníku.

Policisté současně zjišťují totožnost ženy, která při střetu s vozidly přišla o život.

21. listopadu 2017
mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem